Ο Παύλος Πολάκης έκανε μια επικριτική ανάρτηση, στο Facebook για τον Κώστα Σημίτη με αφορμή το άρθρο του τελευταίου στα Νέα για τα ελληνοτουρκικά.

Η ανάρτηση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση των στελεχών της Προοδευτικής Συμμαχίας Αντώνη Λιάκου, Νίκου Μπίστη και Παναγιώτη Παναγιώτου οι οποίοι αναφέρουν πως το ύφος της επίθεσης βλάπτει την ανασυγκρότηση της σύγχρονης Αριστεράς:

«Είναι δικαίωμα του Παύλου Πολάκη να κρίνει και να επικρίνει τη διακυβέρνηση Σημίτη. Ακόμα και όταν άθελα του -όπως πιστεύουμε – η κριτική του στα εθνικά θέματα ταυτίζεται με αναχρονιστικές και εθνικιστικές προσεγγίσεις. Όταν ομως η κριτική μετατρέπεται σε προσωπικό λίβελο και εκτρέπεται σε απαράδεκτους χαρακτηρισμούς βλάπτει σοβαρά την υπόθεση της ανασυγκρότησης της σύγχρονης Αριστεράς. Το ύφος στην πολιτική αντιπαράθεση πρέπει να συμβαδίζει με το ήθος της Αριστεράς. Αυτή είναι απαίτηση του κόσμου που ακολουθεί τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία». Τα τρία αυτά στελέχη έχουν θέση στα ενιαία όργανα και είναι κοντά στο εκσυγχρονιστικό μπλοκ.