Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφόρησης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ, η γιορτή του Αγίου Πνεύματος είναι αργία για το Δημόσιο, ενώ δεν εντάσσεται στις επίσημες αργίες που ορίζονται από τον νόμο για τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα.

Ωστόσο, υπάρχουν κλάδοι και επιχειρήσεις που η συγκεκριμένη αργία περιλαμβάνεται σε διάταξη της σχετικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Οι επιχειρήσεις αυτές οφείλουν είτε να μη λειτουργήσουν την ημέρα του Αγίου Πνεύματος είτε να πληρώσουν με προσαύξηση μισθού κατά 75% την εργασία για εκείνη την ημέρα.

Μιλώντας χθες στο Open TV, ο Στέλιος Πέτσας έβαλε τέλος στη φημολογία περί πρόωρου ανοίγματος των εποχιακών καταλυμάτων.

Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Όχι, δεν θα το κάνουμε», ενώ υπογράμμισε ότι ότι η Κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει την καλή πορεία προς την κανονικότητα που εξασφαλίζουν τα μειωμένα κρούσματα κορωνοϊού.

Να σημειωθεί ότι τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας πρόκειται να λειτουργήσουν ξανά τη Δευτέρα 1η Ιουνίου.

Το Πανελλήνιο Σωματείο Καταστημάτων Εστίασης και Διασκέδασης ζήτησε προ ημερών να ανοίξουν στις 5 Ιουνίου, αντί για τη Δευτέρα 15 Ιουνίου, οι εσωτερικοί χώροι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Για όσους σχεδιάζουν να ταξιδέψουν οδικώς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος πρέπει να γνωρίζουν ότι από τις 18 Μαΐου είναι ελεύθερες οι μετακινήσεις εκτός νομού μόνιμης κατοικίας.

Οι πολίτες που επιθυμούν να ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ, πρέπει να γνωρίζουν ότι στις 31 Μαΐου θα επανεξεταστεί το πλαίσιο που ισχύει σήμερα.

Στα ΚΤΕΛ, η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, ενώ επιτρέπεται η πλήρωση του 50% των θέσεων.

Απελευθερώθηκαν και οι μετακινήσεις προς τα νησιά, μια δυνατότητα που αναμένεται να αξιοποιήσουν όσοι σκοπεύουν να ταξιδέψουν κατά το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος με πλοίο. Οι επιβάτες πρέπει να συμπληρώνουν ένα ερωτηματολόγιο, ενώ είναι σε ισχύ αυστηρά μέτρα. Οι οδηγίες που έχουν δοθεί από την περασμένη εβδομάδα για τα δρομολόγια των πλοίων, αφορούν κυρίως:

-Στον καθορισμό του μέγιστου αριθμού των μετακινούμενων επιβατών, στο 50% του συνολικού αριθμού επιβατών που ορίζεται στο πιστοποιητικό ασφαλείας του πλοίου ή στο 55%, αν διατίθενται καμπίνες.

-Στη θερμομέτρηση και στη συμπλήρωση ειδικού ερωτηματολογίου κατάστασης υγείας πριν την επιβίβαση στο πλοίο και την διατήρηση του με μέριμνα της ακτοπλοϊκής εταιρείας. Το ερωτηματολόγιο θα είναι διαθέσιμο και σε ειδική ιστοσελίδα στο διαδίκτυο.

-Τη διατήρηση απόστασης 1,5 μέτρου κατά την επιβίβαση, αποβίβαση και σε όλους τους χώρους κίνησης μέσα στο πλοίο.

-Τη χρήση κάθε καμπίνας από ένα άτομο, εκτός αν πρόκειται για οικογένειες, συγγενείς δηλαδή πρώτου βαθμού, οπότε μπορεί να είναι ως 4 άτομα ή άτομο με ειδικές ανάγκες με το συνοδό του.

-Τη χρήση μάσκας. Συνιστάται η υφασμάτινη από επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

-Την ειδική διάταξη των επιβατών σε αεροπορικά καθίσματα, ένα κάθισμα κατειλημμένο και ένα κάθισμα κενό, παρακείμενο, εμπρός και πίσω.

-Τη θερμομέτρηση και την υποβολή ειδικής δήλωσης υγείας πριν την αναχώρηση για τους επιβάτες πλοίων διεθνών πλόων στις γραμμές Ελλάδος-Ιταλίας.

-Την ενημέρωση των επιβατών για τα μέτρα με έντυπο φυλλάδιο του ΕΟΔΥ, καθώς και με ενημερωτικά σποτ και ηχητικά μηνύματα.

-Την ειδική εκπαίδευση των πληρωμάτων, την εφαρμογή κανόνων ατομικής υγιεινής και προστασίας και την ύπαρξη σταθμών αντισηπτικών σε διάφορα σημεία του πλοίου.

-Την καθαριότητα και την απολύμανση των πλοίων.

-Τον αερισμό και τον κλιματισμό των πλοίων.

-Τη διαχείριση ύποπτου περιστατικού, απομόνωση σε ειδικό χώρο, αποβίβαση στο επόμενο λιμάνι το οποίο διαθέτει το απαραίτητο δυναμικό για τη διαχείρισή του και ιχνηλάτηση των επαφών του.

-Τους κανόνες λειτουργίας των σημείων εξυπηρέτησης επιβατών, δηλαδή στα μπαρ, στα εστιατόρια και στις τραπεζαρίες.