Ο κ. Νίκος Θωμαϊδης, Καθηγητής Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ έδωσε μια αποκλειστική συνέντευξη στο Live News με τον Nίκο Ευαγγελάτο και μίλησε για την επιβαρυμένη εικόνα που εμφανίζει το ιικό φορτίο στην Αττική μετά τις γιορτινές ημέρες όπως κατέγραψε η ανάλυση των λυμάτων της Ψυττάλειας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των αναλύσεων παρατηρήθηκε διπλασιασμός τα Χριστούγεννα και τριπλασιασμός την Πρωτοχρονιά γεγονός που προκαλεί έντονο προβληματισμό στην επιστημονική κοινότητα.

«Τις επόμενες τρεις ημέρες το ιικό φορτίο δείχνει έναν αριθμό φορέων περίπου 10.000 στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ. Πριν τα Χριστούγεννα είχαμε φτάσει στις 5-6.000. Ποτέ το ιικό φορτίο δεν ήταν μη ανιχνεύσιμο, αυτό είναι ενδεικτικό του προηγούμενου διαστήματος.

Ωστόσο, είχαν πέσει τα κρούσματα στα test του ΕΟΔΥ, αν συγκρίνουμε τα χθεσινά κρούσματα του ΕΟΔΥ με μια αντίστοιχη ημέρα πριν από 20 ημέρες, έχουμε αύξηση 100 κρουσμάτων ανά περίπου ίδιο αριθμό test. Έχουμε αύξηση 35%. Αυτό που επίσης είναι ανησυχητικό είναι ότι δεν πέφτουν οι διασωληνωμένοι στα νοσοκομεία.», τόνισε συγκεκριμένα.

«Σημαντικό εύρημα του προηγούμενου δεκαημέρου είναι ότι ο πληθυσμός στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ ήταν μειωμένος κατά 12%. Όταν επιστρέψει ο πληθυσμός, είναι περίπου 500 χιλιάδες εκτός δικτύου και ξεκινήσει μια τυπική εβδομάδα, μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις που οδηγούν σε αυστηρό lockdown. Περιμένουμε από 11 Ιανουαρίου και μετά να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει», πρόσθεσε κλείνοντας.