«Πακέτο» επιπλέον κρατικής χρηματοδότησης πάνω από 2 δισ. ευρώ σε τρεις άξονες προς τα ταμεία θα «τρέξει» το 2021.

Ο πρώτος άξονας της εν λόγω στήριξης αφορά την συνέχιση της κάλυψης των εισφορών των εργαζομένων οι οποίοι απασχολούνται σε επιχειρήσεις οι οποίες θίγονται από την κορονο-κρίση.

Ο δεύτερος άξονας αφορά την κάλυψη των απωλειών των εσόδων των ασφαλιστικών οργανισμών από την επικείμενη, από 1/1/2021 μείωση των εισφορών όλων των μισθωτών κατά 3 μονάδες.

Ο τρίτος άξονας αφορά τη  «συμπληρωματική δαπάνη» προς τον κοινωνικό προϋπολογισμό  (και ιδίως προς το κονδύλι για τις κύριες συντάξεις)  βάσει της διάταξης που προβλέπει από πέρσι να καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό κονδύλι 0,5% προς αυτήν την κατεύθυνση, πέραν της τακτικής επιχορήγησης. 

Παρατείνονται τα μέτρα στήριξης του μη μισθολογικού κόστους των πληττόμενων επιχειρήσεων 

Πιο αναλυτικά, σε διάταξη νομοσχεδίου που ψήφισε προ ημερών η κυβέρνηση προβλέπεται η παράταση του μηχανισμού “Συν-Εργασία” έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. 

Υπενθυμίζεται πως ο μηχανισμός αυτός προβλέπει ενίσχυση προς τους εργαζομένους που υπόκεινται μείωση στο μισθό τους  (λόγω μείωσης του τζίρου των επιχειρήσεων που εργάζονται κατά τουλάχιστον 20%) και παράλληλα κάλυψη του 100% των εισφορών που αντιστοιχούν στο μειωμένο χρόνο εργασίας τους. Πρόκειται για το πρώτο μέτρο στήριξης του μη μισθολογικού κόστους, το οποίο έχει ψηφιστεί προκειμένου να ισχύσει το 2021. 

Το ίδιο  (δηλ. θα δοθεί παράταση για τους πρώτους μήνες του 2021) αναμένεται να συμβεί και με τη δυνατότητα αναστολών συμβάσεων εργασίας στις κλειστές και πληττόμενες-ανοιχτές επιχειρήσεις.

Ωστόσο, δεδομένου ότι οι αποζημιώσεις και ενισχύσεις  του Δεκεμβρίου θα καταβληθούν τον Ιανουάριο, η κάλυψη των εισφορών των υπό αναστολή και “συν-εργαζόμενων” μισθωτών για τον Δεκέμβριο θα “τρέξει” εντός των πρώτων μηνών του 2021  (246 εκατ. ευρώ).

Εξάλλου, σε ισχύ είναι και το πρόγραμμα 6μηνης επιχορήγησης εισφορών για προσλήψεις 100.000 ανέργων, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά το 2021  (322 εκατ. ευρώ). 

Το κράτος θα καλύψει και το κόστος της οριζόντιας μείωσης των εισφορών 

Την ίδια ώρα,  όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του 2021 σε σχέση με τις απώλειες στα έσοδα των ταμείων από τη μείωση των εισφορών των μισθωτών κατά 3 μονάδες από 1/1/2021 (από το 39,6% στο 36,6%) έχει προβλεφθεί στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων έτους 2021 ισόποση (816 εκατ. ευρώ) μεταβίβαση προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης και ειδικότερα: το ποσό των 571,2 εκατ. ευρώ θα δοθεί ως επιχορήγηση προς τον ΟΑΕΔ, καλύπτοντας την καθαρή απώλεια εσόδων για τον Οργανισμό.

Επίσης έχει προβλεφθεί κάλυψη για το  ποσό ύψους 244,8 εκατ. ευρώ που θα έπρεπε να επιστραφεί από τον ΟΑΕΔ στον e-ΕΦΚΑ ως κοινωνικός πόρος του άρθρου 42 του ν. 3863/10 θα δοθεί απευθείας ως επιχορήγηση στον e-ΕΦΚΑ.  

Συμπληρωματική κρατική δαπάνη για τις αυξήσεις στις κύριες συντάξεις 

Τέλος, με διυπουργική απόφαση προβλέπεται  κάλυψη δαπάνης (στα πλαίσια της εφαρμογής της διάταξης Βρούτση περί “συμπληρωματικής δαπάνης” ύψους 0,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο υπέρ του κοινωνικού προϋπολογισμού)   που δημιουργείται  σε εφαρμογή των αποφάσεων 1890/2019 και 1891/2019 αποφάσεων της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, ποσόν ύψος 464 εκατ. ευρώ. 

Πρόκειται για τις αυξήσεις που προβλέπει ο ασφαλιστικός νόμος Βρούτση, λαμβάνοντας υπόψην τις αποφάσεις του ΣτΕ  του Οκτωβρίου 2019 σύμφωνα με τις οποίες ήταν αντισυνταγματικές οι περικοπές  (βάσει του νόμου Κατρούγκαλου) στις επικουρικές συντάξεις το 2016 αλλά και στις κύριες συντάξεις στους συνταξιούχους με μακρύ ασφαλιστικό βίο. Το βάρος των εν λόγω αυξήσεων το 2021 θα πέσει σε εκείνες που αφορούν τις κύριες συντάξεις όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης και οι οποίες θα καταβληθούν μεταξύ Φεβρουαρίου -Απριλίου 2020, σύμφωνα με πληροφορίες. Μάλιστα, η δαπάνη αυτή αναμένεται να έχει αυξητική τάση και λόγω της κυβερνητικής στόχευσης περί αύξησης του πλήθους των νέων συντάξεων.

Επίσης, από το ίδιο συμπληρωματικό κονδύλι θα υπάρξει  κάλυψη της δαπάνης για τη χρηματοδότηση επιδοματικών πολιτικών σε δανειολήπτες, ύψους 100 εκατ. ευρώ.