Τρεις ημερομηνίες “κλειδιά” πρέπει να γνωρίζουν μισθωτοί, ελεύθεροι επαγγελματίες και άνεργοι, καθώς μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα “τρέχουν” μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων από το υπουργείο Εργασίας. Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

1. Mέχρι την Πέμπτη έχουν περιθώριο οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι για να υποβάλλουν αίτηση στο πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού.  Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται από τους ίδιους τους δικαιούχους. Προσοχή, καθώς  στην αίτηση των δικαιούχων συμπεριλαμβάνονται τα στοιχεία των ωφελουμένων μελών τους.

Να σημειωθεί πως οι διακοπές με το πρόγραμμα επιδότησης μπορούν να πραγματοποιηθούν από την 1 Αυγούστου 2020 έως τις 31 Ιουλίου 2021 σε τουριστικά καταλύματα του Μητρώου Παρόχων του ΟΑΕΔ. Οι διακοπές θα έχουν διάρκεια:

-Έως δέκα διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Έβρου ή

-Έως  έξι διανυκτερεύσεις, όταν επιλεχθούν για διακοπές τουριστικά καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.

2. Μέχρι τις 3 Ιουλίου έχουν περιθώριο να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές Μαΐου οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι προκειμένου να καρπωθούν την έκπτωση 25% επί του ασφαλίστρου. 

Όσοι σπεύσουν να πληρώσουν εντός της προθεσμίας και έχουν ενταχθεί στην πρώτη  κατηγορία των 220 ευρώ, θα πληρώσουν 165 ευρώ. Βασικός όρος της έκπτωσης– η οποία είναι προαιρετική για κάθε επαγγελματία είτε πλήττεται από τον κορωνοιό είτε όχι – είναι η εμπρόθεσμη καταβολή των εισφορών του Μαΐου. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχουν πληρωθεί οι εισφορές του προηγούμενου 4μηνου, δηλαδή του χρονικού διαστήματος Ιανουαρίου – Απριλίου..

3. Μέχρι τη Δευτέρα 6 Ιουλίου (και ώρα 11.00 π.μ.) έχουν περιθώριο οι άνεργοι για να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση για τις 36.500 θέσεις απασχόλησης στην κοινωφελή εργασία. Η δράση έχει ως στόχο την ενίσχυση/προώθηση της απασχόλησης των ανέργων με έμφαση κυρίως σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο αποκλεισμού. 

Δικαίωμα υποβολής ηλεκτρονικών αιτήσεων συμμετοχής στη διαδικασία κατάρτισης του Πίνακα Κατάταξης Ανέργων έχουν μόνο οι εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ. Συγκεκριμένα πρέπει να ανήκουν σε μία τουλάχιστον από τις παρακάτω κατηγορίες:

*εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς και οι σύζυγοι αυτών είναι εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

*εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, μέλη μονογονεϊκών οικογενειών στις οποίες δεν εργάζεται κανείς

*εγγεγραμμένοι μακροχρόνια άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ

*άνεργοι πτυχιούχοι πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα, εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, για την κάλυψη θέσεων με βάση τα τυπικά τους προσόντα

*εγγεγραμμένοι  άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ άνω των 29 ετών

*εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ

*εγγεγραμμένοι άνεργοι στα μητρώα ανέργων του ΟΑΕΔ, δικαιούχοι του «Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης».