Τροπολογία λύνει τον «γόρδιο δεσμό» για φαρμακευτική δαπάνη και άϋλη συνταγογράφηση από φορείς HIV

Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης κατέθεσε στη βουλή τροπολογία με βάση την οποία οι φορείς HIV αποκτούν πρόσβαση στο σύστημα της ηλεκτρονικής (άυλης) συνταγογράφης καθώς και δικαίωμα αναδοχής εφόσον ακολουθούν συγκεκριμένη θεραπεία.

Μιλώντας σε επιτροπή κατά τη διάρκεια συζήτησης νομοσχεδίου του υπουργείου Υγείας, ο κ. Πλεύρης που θα ρυθμίζει άμεσες παρεμβάσεις στη φαρμακευτική δαπάνη.

«Θα μπουν κριτήρια στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης όπου οι εταιρίες θα υποχρεούνται να φέρουν τις καταναλώσεις των φαρμάκων τους στην ΕΕ και θα ελέγχεται και η χαμηλότερη τιμή ως στοιχείο διαπραγμάτευσης. Θα δίνεται η δυνατότητα στο επόμενο δελτίο τιμών να υπάρχει διαφορετικό πλαφόν», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

«Δίνεται η δυνατότητα να μπορεί με υπουργική απόφαση να υπάρχει κλειστός προϋπολογισμός ανά κατηγορία φαρμάκου! Θα νομοθετηθεί ότι η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους θα γίνεται από δημόσιες δομές γιατί τρέχει ποσό 310 εκατ. στους ανασφάλιστους! Πριν ήταν το 1/3 σε ποσό! Δεν περιορίζεται καμία πρόσβαση τα φάρμακα είναι ίδια, υπάρχουν όμως πολλά ΑΜΚΑ που δεν έχουν κατοικία στη χώρα» συνέχισε ο κ. Πλεύρης.

Ρυθμίσεις για φορείς HIV ή ασθενείς με ηπατίτιδα Β’

Ο κ. Πλεύρης πρόσθεσε επίσης πως με τις νέες ρυθμίσεις θα δίνεται η δυνατότητα ηλεκτρονικής και άυλης συνταγογράφησης για άτομα που παίρνουν αντιρετροϊκή θεραπεία, ενώ όσοι έχουν προσβληθεί από HIV ή ηπατίτιδα Β’ θα μπορούν να γίνονται ανάδοχοι εφόσον ακολουθούν θεραπεία. «Ήταν μια αρνητική διάκριση για τους ανθρώπους αυτούς», σημείωσε με νόημα.