Τσακίρης: Είναι στόχος μας η αύξηση της χρηματοδότησης των μικρών επιχειρήσεων | Tsakiris Olympia 31 10 21 scaled

Για τα σημαντικά κεφάλαια, που θα εισρεύσουν  την επόμενη πενταετία στη χώρα μας, μίλησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Ιωάννης Τσακίρης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου του Insider.gr,  Νένα Μαλλιάρα, η οποία συντόνισε το πάνελ με τον General Manager- Head of Large Corporate & Wholesale Product, της  Πειραιώς Θάνο Βλαχόπουλο, κατά τη διάρκεια του Olympia Forum II.

Μάλιστα, ο κ. Τσακίρης  αποκάλυψε ότι: «ευελπιστούμε στο τέλος του έτους – αρχή του επόμενου να έχουμε τις πρώτες δράσεις του νέου ΕΣΠΑ», κάνοντας λόγο για το πώς θα επωφεληθούμε στο μέγιστο βαθμό από τους πόρους του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Σύμφωνα με τον ίδιο: «το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει ήδη καταφέρει να απλοποιήσει σημαντικά το νέο ΕΣΠΑ ώστε να μην καθυστερούν οι επιχειρήσεις να βρουν την πρόσκληση που τους χρειάζεται και πρόσθεσε ότι σχεδιάζονται “έξυπνα εργαλεία” για τις επιχειρήσεις».

Ολοκληρώνοντας, ο υφυπουργός  επισήμανε  ότι στο υπουργείο: «θέλουμε να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των μικρών επιχειρήσεων που να μπορούν να πάνε στην τράπεζα για χρηματοδότηση» και πρόσθεσε ότι θα παίξει σημαντικό ρόλο στη διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Καταλήγοντας, εκτίμησε,  ότι οι εκταμιεύσεις θα αρχίσουν στις αρχές της επόμενης χρονιάς, τονίζοντας πως : «Στόχος είναι να πηγαίνουν πιο γρήγορα τα χρήματα στις επιχειρήσεις, χωρίς ενδιάμεσους και πολλές διαδικασίες».

Παίρνοντας τον λόγο,  ο κ. Βλαχόπουλος, ανέλυσε τις δράσεις που μελετά η τράπεζα και οι εξειδικευμένοι εργαζόμενοι της για τη χρήση των πόρων του Ταμείου και τόνισε τη σημασία που δίνει η τράπεζα στη μετάβαση σε μία πιο πράσινη οικονομία, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η Τράπεζα Πειραιώς πρωταγωνιστεί σε αυτό».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις χρηματοδοτήσεις, διευκρίνισε ότι : «Το πρόβλημα στην Ελλάδα πολλές φορές δεν ήταν η ρευστότητα, αλλά ότι δεν υπήρχαν ώριμα έργα για να χρηματοδοτηθούν» και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν όλα τα εχέγγυα για να αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο στη χώρα μας.
 
Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για άρνηση δανειοδοτήσεων σε ΜμΕ, είπε χαρακτηριστικά ότι: «Δεν μπορώ να διανοηθώ μία τράπεζα που να αρνείται χρηματοδότηση» και αποκάλυψε ότι τα μισά δάνεια που έδωσε φέτος η Τράπεζα Πειραιώς ήταν σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Για να υπογραμμίσει: «Οι τράπεζες έχουν όλη τη διάθεση να μοιράσουν τα χρήματα όπου υπάρχουν αξιόχρεες εταιρείες».