Τις αλλαγές που προκρίνει η κυβέρνηση στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης παρουσίασε νωρίτερα σήμερα στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο νέος υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Πάνος Τσακλόγλου.

«Σκοπεύουμε να μεταβάλουμε το σύστημα επικουρικής ασφάλισης από διανεμητικό σε κεφαλαιοποιητικό. Δημιουργούνται ατομικοί λογαριασμοί που θα μπαίνουν οι εισφορές των ασφαλισμένων και θα επενδύονται. Όταν έρθει η συνταξιοδότηση, η σύνταξη θα είναι συνάρτηση των εισφορών που καταβλήθηκαν και των αποδόσεων των επενδύσεων» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα εκκινεί την 1/1/2022 και αφορά τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας και προαιρετικά τους εργαζόμενους κάτω των 35.

«Το 6% των ασφαλιστικών εισφορών καταβάλουμε για επικουρικές, το ίδιο θα γίνει και με το νέο επικουρικό σύστημα» σημείωσε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία μεταβολή στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζονται οι συντάξεις των παλαιών συνταξιούχων.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσακλόγκλου, οι εργαζόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις κινήσεις στο λογαριασμό τους. «Όπως βλέπεις το ebanking θα μπαίνεις στον λογαριασμό και θα βλέπεις τις εισφορές και την απόδοση των επενδύσεων. Θα υπάρχει ανά διαστήματα και κάποια έγγραφη ενημέρωση».

Ψηφιακές συντάξεις

Σε ότι αφορά στις εκκρεμείς συντάξεις, δήλωσε ότι η λύση θα έρθει… ψηφιακά.

«Δουλεύουμε ταυτόχρονα, ώστε στο μέλλον οι συντάξεις να δίδονται ψηφιακά, προκειμένου να μην επανεμφανιστεί το πρόβλημα των εκκρεμών συντάξεων» υποστήριξε.