Με αντίποινα απειλεί η Τουρκία για το επεισόδιο με τη νηοψία πλοίου της ανοικτά της Λιβύης. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προειδοποιεί ότι η Άγκυρα δεν θα αφήσει αναπάντητο το συμβάν και ότι θα απαντήσει στο πεδίο της δράσης.

Το πρακτορείο Anadolu αναφέρει ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η γερμανική φρεγάτα «Αμβούργο» παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο, όταν σταμάτησε για νηοψία το τουρκικό φορτηγό πλοίο «Rosaline A» ανοικτά της Βεγγάζης στη Λιβύη.

Κατά την ίδια πηγή, αυτό συνέβη χωρίς να έχει λάβει προηγουμένως την άδεια της Τουρκίας, τη σημαία της οποίας έφερε το πλοίο, ή του πλοιάρχου του.

«Είναι παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου να επιβιβάζονται σαν πειρατές σε εμπορικά πλοία», είπε, ενώ υπογράμμισε ότι τόσο το υπουργείο Εξωτερικών όσο και η πρεσβεία της Τουρκίας στη Ρώμη είχαν προειδοποιήσει ενάντια στην επιθεώρηση του πλοίου κι ότι η Άγκυρα διαπραγματεύτηκε για το θέμα με τον ΟΗΕ, το ΝΑΤΟ και τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό.

Τέλος, είπε: «Οι εντολές του προέδρου μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε αναπάντητο. Θα απαντήσουμε όχι μόνον στο πεδίο της δράσης, αλλά θα ακολουθήσουμε και τη δικαστική και πολιτική διαδικασία».