Χωρίς τέλος οι τουρκικές προκλήσεις. «Εάν η ΕΕ πάρει αποφάσεις κατά της Τουρκίας, θα πρέπει να απαντήσουμε» Αυτό δεν πρόκειται να βοηθήσει στην εξεύρεση λύσης», ήταν η δήλωση – σαφές μήνυμα του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ύπατο Αρμοστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας Τζόζεφ Μπορέλ.

Βάζοντας στο στόχαστρό του τη Γαλλία, την Ελλάδα και την Κύπρο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αυτές οι τρεις χώρες «εκλαμβάνουν τη σχέση Τουρκίας-ΕΕ ως μία σχέση κρατούμενου με τις αρχές». Ο Τσαβούσογλου επανέλαβε μάλιστα για μία ακόμη φορά ότι η Γαλλία θα πρέπει να ζητήσει συγγνώμη για τους ισχυρισμούς του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι τουρκικά πλοία δημιούργησαν προβλήματα στην ΝΑΤΟϊκή άσκηση στα ανοιχτά της Λιβύης. Ζήτησε επίσης εκ νέου από τις γαλλικές αρχές να ζητήσουν συγγνώμη από την Τουρκία.

Για το Λιβυκό ζήτημα, μόλις ένα 24ώρο μετά την επίθεση σε στρατιωτική βάση επί λιβυκού εδάφους που ελέγχεται από τουρκικές δυνάμεις, ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι «η Γαλλία προσφέρει στήριξη στον Χάφταρ και υπάρχει εδώ μία προσπάθεια αποδυνάμωσης της Τουρκίας που έχει υπογράψει συμφωνίες με τη νόμιμη κυβέρνηση».