Τσαβούσογλου: Χαμηλές προσδοκίες και «παγίδες» στην επίσκεψή του

Μικρό «καλάθι» κρατάει η Αθήνα σε σχέση με την επίσκεψη του Μεβλούτ Τσαβούσογλου την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν βασικές διαφορές σε κομβικά θέματα, παρόλα αυτά ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει να πιστεύει ότι ακόμα και αν υπάρχουν διαφωνίες οι δίαυλοι επικοινωνίας θα πρέπει να παραμένουν ανοιχτοί.

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, Μητσοτάκης και Δένδιας βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία και έχουν εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα και τις αντιδράσεις σε πιθανά θέματα που μπορεί να θέσει ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. 

Η αλήθεια πάντως είναι ότι η Αθήνα προετοιμαζόταν για μία συνάντηση εκτός Αθηνών και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά. Η επιθυμία όμως του επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας να επισκεφτεί «ιδιωτικά» τη Θράκη, άλλαξε τα δεδομένα και πρακτικά απέκλεισε κάθε άλλη επιλογή ως προς τον τόπο του τετ α τετ.

Η κίνηση του κ.Τσαβούσογλου να επισκεφτεί τη Θράκη δεν έπεσε σαν «κεραυνός εν αίθρια», μια και πρόκειται για μία συνήθη πρακτική.

Παρόλα αυτά η Αθήνα θα παρακολουθήσει με ενδιαφέρον τον κ.Τσαβούσογλου στην Κομοτηνή και αν χρειαστεί θα απαντήσει με τον κατάλληλο τρόπο. 

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τσαβούσογλου είναι σαφές ότι ανοίγει και το δρόμο για το τετ α τετ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στις 14 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Μια συνάντηση που πιθανότατα θα γίνει στο περιθώριο της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, όπως είχε άλλωστε συμβεί και τον περασμένο Δεκέμβριο στο Λονδίνο. Όλα αυτά βεβαίως εκτός…απροόπτου.