Τσελίκ: Έξαλλος για τις επαφές του Δένδια σε Λιβύη, Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία

Το γεγονός ότι η Τουρκία προσπαθεί να γυρίσει μια νέα σελίδα με την Ελλάδα επεσήμανε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης Ομέρ Τσελίκ.

«Προσπαθούμε να εφαρμόσουμε τη διπλωματία. Ενώ αυτή η διαδικασία εξελισσόταν, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δυστυχώς έκανε πολύ αρνητικές δηλώσεις για την ελληνική μειονότητα στην Τουρκία», πρόσθεσε.

Για τον Νίκο Δένδια είπε «αυτός ο υπουργός Εξωτερικών πρέπει να απέχει από αυτές τις αρνητικές προσεγγίσεις.

Οι NOTAM που έχουν εκδώσει στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο, οι δραστηριότητες που έχουν κάνει για να αυξήσουν άδικα τις περιοχές κυριαρχίας τους στη θάλασσα και στον αέρα, ή ο εξοπλισμός των αποκρατικοποιημένων νησιών δεν αποτελούν σωστές δραστηριότητες».

Επιπλέον, δήλωσε: «Tα βήματα που λαμβάνονται για τις μειονότητες στην Τουρκία είναι πολύ ισχυρά. Η επιστροφή της ιδιοκτησίας των μειονοτικών ιδρυμάτων είναι μια επανάσταση και αυτή η επανάσταση έχει γίνει αποδεκτή από όλους.

Ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες καταδίκες από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για παραβιάσεις των δικαιωμάτων της “τουρκικής” μειονότητας στη Δυτική Θράκη, η Ελλάδα εξακολουθεί να υιοθετεί την ίδια στάση. Κοιτάξτε, είναι ενδιαφέρον: τηρούν μία στάση που δεν μπορεί καν να ‘αντέξει’ τη φράση “τουρκική” και “μειονότητα”».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ η Τουρκία άνοιξε σχολεία για 4 μαθητές στην Ίμβρο στο πλαίσιο των αιτημάτων των ορθοδόξων πολιτών, ο αριθμός των μειονοτικών σχολείων στη Δυτική Θράκη μειώθηκε από 231 σε 115 από την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια.