ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Μόσχα να σταματήσει τις προκλήσεις και να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση

Την ώρα που το υδρογραφικό «Τσεσμέ» βολτάρει στο Αιγαίο, η ευρω-ατλαντική συμμαχία κάνει τα χατίρια της Άγκυρας και πιέζει αφόρητα την ελληνική αποστολή στις Βρυξέλλες, να δεχτεί αλλαγές που έχουν προτείνει οι Τούρκοι

 Η Άγκυρα, μετά και τη νέα NAVTEX, δείχνει ότι θα τραβήξει μέχρι τέλους το σκοινί των προκλήσεων, για να διασφαλίσει αυτά που επιθυμεί στο Αιγαίο, την ώρα που παίζει σε τρία ταμπλό, περιμένοντας την Ε.Ε. να προχωρήσει στη συμφωνία με την Τουρκία για το Προσφυγικό, και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Η αλήθεια είναι πως η θέση της χώρας μας είναι δυσμενής παρά τα όσα λέγονται κατά καιρούς, και αυτό έχει να κάνει με την ήπια στάση της Ευρώπης απέναντι στην Άγκυρα. Επίσης, στο ΝΑΤΟ, και συγκεκριμένα στην στρατιωτική επιτροπή, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», η Ελλάδα υφίσταται τεράστιες πιέσεις από τους εταίρους της, ώστε να συμφωνήσει σε αλλαγές ορισμών που ζητούν οι Τούρκοι.

Ο Ταγίπ Ερντογάν -όπως λένε έμπειροι διπλωμάτες- «παίζει τα ρέστα του και την επιβίωσή του» στοχεύοντας να κερδίσει και στα τρία μέτωπα, ενώ την ίδια στιγμή, στέλνει προτάσεις στις ΗΠΑ, ώστε να χαλαρώσει την πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον για τους S-400. Την ίδια ώρα -σύμφωνα με πληροφορίες της «ΒτΚ»- είναι έτοιμη από την πλευρά της Τουρκίας η συμφωνία έξη σημείων για το Προσφυγικό που προτείνεται στους Ευρωπαίους, σε αντικατάσταση της υπάρχουσας. Μεταξύ αυτών είναι ο διπλασιασμός των χρημάτων που θα λαμβάνει η Άγκυρα, το θέμα της βίζας των Τούρκων πολιτών, το θέμα της επαναπροώθησης από την Ευρώπη στην Τουρκία. Παράλληλα, οι Τούρκοι επιδιώκουν να πάρουν και μία δήλωση από την Ε.Ε., που θα λέει, περίπου, ότι τα σύνορα της Ευρώπης είναι στην Τουρκία και όχι στην Ελλάδα. Αυτό όμως, μάλλον, θα αργήσει… 

Σε επιφυλακή το Ναυτικό

Σε επιφυλακή βρίσκεται το Πολεμικό Ναυτικό, που παρακολουθεί βήμα προς βήμα το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ», το οποίο από την Πέμπτη κάνει έρευνες στην καρδιά του Αιγαίου, ενώ μπροστά μας βρίσκονται τόσο οι διερευνητικές συνομιλίες όσο και η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. της 25ης Μαρτίου, όπου υποτίθεται οι Ευρωπαίοι θα συζητήσουν για πιθανές κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας.

Η νέα ευθεία αμφισβήτηση από την Τουρκία δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ των αξιώσεών της, αλλά, όπως είπε ένστολη πηγή στη «ΒτΚ», «η απάντηση είναι η διαρκής και μόνιμη παρουσία του Πολεμικού Ναυτικού, της Πολεμικής Αεροπορίας και του Στρατού Ξηράς στις περιοχές που βάζει στο στόχαστρό της η γείτονα». 

Την ίδια ώρα, οι Τούρκοι επιχειρούν να εξευμενίσουν τις ΗΠΑ και πρότειναν τη μεταφορά των ρωσικών πυραύλων σε ένα απόμακρο σημείο της Τουρκίας, υπό τον έλεγχο του ΝΑΤΟ. Μάλιστα, ο Ακάρ επικαλέστηκε τους S-300 που είναι στην Κρήτη παροπλισμένοι, αλλά οι Αμερικανοί δεν δείχνουν να πείθονται για την ώρα. Το βέβαιο, σύμφωνα με εκτιμήσεις κορυφαίου διπλωμάτη, είναι πως το ΝΑΤΟ -και φυσικά οι ΗΠΑ- δεν θέλει να χάσει την Τουρκία από τη Συμμαχία, άσχετα από το τι λέγεται δημοσίως. Είναι αξιοσημείωτη η προειδοποίηση, σε υψηλούς τόνους, από τον Γιενς Στόλτενμπεργκ προς την Άγκυρα, ότι το σύστημα S-400 δεν πρέπει να ενσωματωθεί στο ολοκληρωμένο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ, επειδή ενέχει κίνδυνο για τα συμμαχικά αεροσκάφη. 

Τα κριτήρια για τις φρεγάτες

Η τελική επιλογή των φρεγατών από το Π.Ν. θα γίνει με πέντε βασικά κριτήρια, από τα οποία δεν θα παρεκκλίνει η κυβέρνηση ούτε κεραία. Όπως είπε στέλεχος του υπ. Άμυνας στη «Βραδυνή της Κυριακής», τα κριτήρια αυτά είναι: Πρώτον, η επιχειρησιακή δυνατότητα των φρεγατών. Δεύτερον, η καταλληλότητά τους σε σχέση με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας μας. Τρίτον, η τιμή και το κόστος συντήρησης. Τέταρτον, το ποσοστό συμπαραγωγής και η μεταφορά τεχνογνωσίας, και, τέλος, η «εξοπλιστική διπλωματία». Αυτό που αναφέρει συχνά- πυκνά ο αρχηγός του ΓΕΝ ναύαρχος Πετράκης σε συνομιλητές του, ότι δηλαδή «δεν αγοράζουμε μόνο φρεγάτες, αλλά και πολιτική και στρατιωτική στήριξη».

Επιμένουν για τα 6 μίλια

Αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι πως ο ίδιος ο Στόλτενμπεργκ διακηρύσσει την ανάγκη να παραμείνει η Τουρκία στο ΝΑΤΟ, άσχετα από τις διακυμάνσεις στις σχέσεις με την Άγκυρα, η οποία τώρα τελεί υπό πίεση από τις ΗΠΑ. Όμως, την ίδια στιγμή, στις Βρυξέλλες, η ελληνική αντιπροσωπεία βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρές πιέσεις από τους εταίρους, ώστε να συμφωνήσει σε αλλαγές ορισμών που επιζητούν οι Τούρκοι.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής», οι Τούρκοι, μεταξύ άλλων, αξιώνουν να συμπεριληφθεί η εξίσωση του εναερίου χώρου με τα χωρικά ύδατα. Ήτοι, ζητούν από το ΝΑΤΟ, και την Ελλάδα φυσικά, να αναγνωρίσει ότι ο ελληνικός εναέριος χώρος είναι έξι μίλια. Κάτι που η ελληνική αντιπροσωπεία αρνείται κατηγορηματικά να δεχθεί, με συνέπεια αυτή την εβδομάδα, να λάβουν χώρα συνεδριάσεις της Επιτροπής στις Βρυξέλλες, σε πολύ υψηλούς τόνους.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»