Τσιάρας για συνεπιμέλεια: Θέλουμε να προστατεύσουμε το συμφέρον του παιδιού

«Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουμε ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Το πρώτο δεν μπορεί να υπονομεύσει το δεύτερο», αναφέρει στη συνέντευξή του στη «Βραδυνή της Κυριακής» ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, τονίζοντας ότι «τώρα που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της μεγάλης περιπέτειας, δεν νοούνται λάθη».

Όσον αφορά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι δικηγόροι από την πανδημία και τα κλειστά δικαστήρια, εξήγησε: «Είναι σαφές πως κανείς δεν επιθυμεί κλειστά δικαστήρια ή δικηγόρους άεργους».

Και καταλήγει: «Από την πλευρά μας προτείνουμε άνοιγμα των διαδικασιών. Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι είναι εκείνοι που δίνουν τον οδικό χάρτη και πάνω σε αυτόν χαράσσουμε την πολιτική επαναλειτουργίας των δικαστηρίων».

Παρόλο το lockdown, στην Αττική παρατηρήθηκε αύξηση του ιικού φορτίου κατά 171% σε μία εβδομάδα. Έχει δίκιο ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας που κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν έχει κάνει σωστή διαχείριση της πανδημίας;

«Η διασπορά του ιού και η διαχείριση της πανδημίας μάς απέδειξε πως δεν χωρά αντιπολίτευση, αλλά κοινή βάση συζήτησης και χάραξης στρατηγικής. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος με τον οποίο θα πάει η Δημοκρατία μας μπροστά.

Συνεπώς, κανείς δεν δικαιούται να ακυρώνει τη συνολική προσπάθεια της χώρας, η οποία αποτυπώνεται με πραγματικά στοιχεία και δεδομένα σε όλους τους διεθνείς δείκτες.

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα βρίσκεται και σήμερα στην 23η θέση σε απώλειες ανά εκατομμύριο κατοίκων. Στον δείκτη των εμβολιασμών, η Ελλάδα σήμερα βρίσκεται στην 5η καλύτερη ευρωπαϊκή θέση, ενώ, σύμφωνα με τους δείκτες του ECDC, η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλή θέση στη διενέργεια test. Συνεπώς, παρά τις μεγάλες δυσκολίες η Ελλάδα τα κατάφερε καλύτερα σε σχέση με άλλα κράτη που είχαν πιο οργανωμένα Συστήματα Υγείας.

Ας μη μηδενίζουμε όλα αυτά τα οποία έχουμε πετύχει. Κάθε μέτρο της κυβέρνησης είναι ένα μικρό βήμα στο μεγάλο δρόμο της αντιμετώπισης της πανδημίας».

Υπάρχει μεγάλη απογοήτευση στους πολίτες, καθώς δεν θα μπορέσουν να πάνε στα χωριά τους για Πάσχα. Από την άλλη, βλέπουν τα κορωνοπάρτι στις πλατείες και μία επιφυλακτική Αστυνομία να μην τα διαλύει. Μήπως δίνετε ως κυβέρνηση συγκεχυμένα μηνύματα;

«Από την αρχή της πανδημίας έως σήμερα, χιλιάδες ζωές συνανθρώπων μας σώθηκαν γιατί κράτος και πολίτες συνεργάστηκαν σε μία πρωτόγνωρη συμμαχία ευθύνης. Τώρα που βρισκόμαστε κοντά στο τέλος της μεγάλης περιπέτειας, δεν νοούνται λάθη. Όσο υπάρχει ο ιός, δεν υπάρχουν άτρωτοι. Στόχος της κυβέρνησης είναι να έχουμε ένα ασφαλές Πάσχα και ένα ελεύθερο καλοκαίρι. Το πρώτο δεν μπορεί να υπονομεύσει το δεύτερο. Το μήνυμα του πρωθυπουργού, άλλωστε, είναι σαφές: “Να σκεφτούμε όχι μόνο τις διακοπές μας, αλλά και την υγεία των κατοίκων στα χωριά και τα νησιά μας”».

Θα ανοίξουν μετά το Πάσχα τα δικαστήρια για το σύνολο των δραστηριοτήτων τους;

«Παρά την αναστολή των εργασιών των δικαστηρίων, η κυβέρνηση δεν ανέστειλε κρίσιμες λειτουργίες της Δικαιοσύνης που βρίσκονται στον πυρήνα του Κράτους Δικαίου και αφορούν στην προστασία των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών. Τα επιδημιολογικά δεδομένα, σήμερα, δείχνουν πως βρισκόμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης της υγειονομικής κρίσης, ενώ οι εμβολιασμοί έχουν χτίσει ένα επαρκές τείχος ανοσίας, που επιτρέπει την επανεκκίνηση πρόσθετων λειτουργιών της Δικαιοσύνης. Από την πλευρά μας προτείνουμε άνοιγμα των διαδικασιών. Ωστόσο, οι επιδημιολόγοι είναι εκείνοι που δίνουν τον οδικό χάρτη και πάνω σε αυτόν χαράσσουμε την πολιτική επαναλειτουργίας των δικαστηρίων».

Οι δικηγόροι ήταν ένας κλάδος που χτυπήθηκε οικονομικά από την πανδημία. Σχεδιάζετε κάποιες ευνοϊκές πρωτοβουλίες για αυτούς;

«Είναι γεγονός πως κάποιοι κλάδοι σήκωσαν μεγαλύτερο και δυσανάλογο βάρος από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η υγειονομική περιπέτεια που βιώνουμε. Η κυβέρνηση δεν έμεινε άπραγη. Θεσμοθετεί συνεχώς μέτρα στήριξης, ειδικά των νέων δικηγόρων που είναι περισσότερο ευάλωτοι στο ξεκίνημα της σταδιοδρομίας τους. Για το λόγο αυτό, προβλέφθηκε ειδικό επίδομα μέσω του ΟΑΕΔ με το Ν. 4756/2020, ενώ ο κλάδος των δικηγόρων εντάχθηκε έγκαιρα στο ευεργετικό μέτρο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής, στην επιδότηση παγίων δαπανών, και στην επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών. Σε κάθε περίπτωση, για την πίεση που δέχτηκε ο κλάδος των δικηγόρων δεν αρκούν τα πρόσκαιρα επιδόματα.

Η πιο αποτελεσματική πολιτική για την στήριξη των δικηγόρων παραμένει η επαναφορά της κανονικότητας στα δικαστήρια.

Είναι σαφές, πως κανείς δεν επιθυμεί κλειστά δικαστήρια ή δικηγόρους άεργους.

Η προσπάθεια, όμως, μεταξύ ανοιχτών δικαστηρίων και διασφάλισης υγειονομικών κανόνων πρόληψης είναι μία δύσκολη ισορροπία.

Όλοι μας θα επιθυμούσαμε το κράτος με ένα μαγικό τρόπο να μας επαναφέρει στην παλιά μας κανονικότητα.

Όλοι θα ήθελαν η Πολιτεία να καλύψει πλήρως τις απώλειες που επέφερε η πανδημία στο δικηγορικό κλάδο.

Όμως, η επιθυμία μας πρέπει να συμβαδίζει με την πραγματικότητα και τους περιορισμούς που αυτή θέτει.

Συνεπώς, δεν είναι το θέμα μας αν κάναμε πολλά ή λίγα για το δικηγορικό κλάδο. Το θέμα μας είναι πώς κάνοντας τα αναγκαία βήματα θα βοηθήσουμε στην επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης».

Ένα μεγάλο ζήτημα, που απασχολεί πολλά διαζευγμένα ζευγάρια με παιδιά, είναι το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια, όπου καθιερώνεται η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας και από τους δύο γονείς, μετά το διαζύγιο. Πότε θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή; Ποιες είναι οι καινοτομίες του και ποιο είναι το όφελος;

«Είναι αλήθεια πως στο εν λόγω νομοσχέδιο για την από κοινού γονική μέριμνα των τέκνων εξαντλήσαμε τη διαβούλευση, προκειμένου να υπηρετήσουμε την κεντρική στόχευση της νέας μεταρρύθμισης, που δεν είναι άλλη από το να προστατέψουμε το πραγματικό και αληθές συμφέρον του παιδιού. Και λάβαμε όλες τις αναγκαίες πρόνοιες, βάζοντας μία σειρά από δικλίδες ασφαλείας για την προστασία των παιδιών από κακοποιητικές συμπεριφορές.

Είμαστε, πλέον, σε θέση να προτείνουμε ένα νέο, σύγχρονο και αποτελεσματικό νομοθετικό πλαίσιο, που σέβεται την ισότητα μεταξύ των γονέων, που ευνοεί τη συνεννόηση μεταξύ τους μετά το διαζύγιο, και καθιερώνει μία σειρά από καινοτομίες που έχουν δοκιμαστεί και εφαρμόζονται με επιτυχία στις πιο προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Προτείνουμε τη θέσπιση του μαχητού τεκμηρίου επικοινωνίας κατά το 1/3 του χρόνου, ως αρχική βάση συνεννόησης μεταξύ των γονέων μετά το διαζύγιο. Παράλληλα, θεσμοθετούμε σε μόνιμη βάση τη διενέργεια ειδικών προγραμμάτων της Εθνικής Σχολής Δικαστών, για την επιμόρφωση των δικαστικών λειτουργών στο Οικογενειακό Δίκαιο, εντάσσοντας στο Επιμορφωτικό Προσωπικό της ΕΣΔΙ εξειδικευμένους παιδοψυχολόγους και Κοινωνικούς λειτουργούς.

Επιδιώκουμε να καθιερωθεί μία διαφορετική κουλτούρα, που θα προστατεύει τα παιδιά και τα δικαιώματά τους και θα εξασφαλίζει την κοινή ανατροφή τους και από τους δύο γονείς.

Για τα παιδιά δεν νοείται κακή ή λάθος σύζυγος, αλλά η μητέρα τους.

Για τα παιδιά δεν υφίσταται κακός και αδιάφορος σύζυγος, αλλά ο πατέρας τους».

Υπάρχει ένας αντίλογος για το νομοσχέδιο αυτό, καθώς πολλοί θεωρούν ότι δεν πρέπει να αλλάξει ο νόμος του 1983. Τι απαντάτε;

«Περιθώρια για επιμέρους βελτιώσεις, σαφώς και υπάρχουν. Το ζήτημα, επομένως, είναι να αντιληφθούμε πως δεν αναζητούμε νικητές ή ηττημένους διαδίκους. Και αυτό, γιατί όταν έχουμε να κάνουμε με τα παιδιά μας δεν τίθεται κανένα ζήτημα πρόταξης εγωισμού, αντιδικίας και μικροπρέπειας μεταξύ των γονέων».

Προσλήψεις 250 νέων υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τις διοικητικές δομές της Δικαιοσύνης

Οι ρυθμοί απονομής της δικαιοσύνης παραμένουν χαμηλοί. Πότε και πώς θα υπάρξει η επίσπευση της απονομής της; Θα προσληφθούν περισσότεροι δικαστικοί υπάλληλοι;

«Τους τελευταίους 20 μήνες η ελληνική Δικαιοσύνη έχει κάνει σημαντικά μεταρρυθμιστικά βήματα με τη θεσμοθέτηση του νέου εργαλείου της διαμεσολάβησης, την ίδρυση Ειδικών Τμημάτων για υποθέσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα και τη νέα Δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ ήδη από προχθές αποτελεί νόμο του κράτους ο νέος Κώδικας Δικαστικών Υπαλλήλων, με τον οποίο συστήνεται ένας νέος κλάδος υπαλλήλων που θα επικουρεί τους δικαστικούς λειτουργούς στο έργο τους. Δίνουμε έτσι τη δυνατότητα πρόσληψης περίπου 250 νέων υπαλλήλων που θα στελεχώσουν τις διοικητικές δομές της Δικαιοσύνης. Με ειδική διάταξη στο πρόσφατο νομοθέτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης, λαμβάνουμε πρόνοιες, προκειμένου να ενταχθούν για πρώτη φορά τα δικαστήρια ως φορέας υποδοχής στο σύστημα της κινητικότητας, με σκοπό την καλύτερη και πληρέστερη στελέχωση των δικαστηρίων της χώρας.

Παράλληλα, για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης προχωράμε το επόμενο διάστημα στην τροποποίηση του ΚΠολΔ, ενώ στον προγραμματισμό του υπουργείου Δικαιοσύνης είναι η επέκταση του θεσμού της πιλοτικής δίκης και στα πολιτικά δικαστήρια. Παράλληλα, εντείνουμε τις δράσεις ψηφιοποίησης της Δικαιοσύνης και την ανάπτυξη νέων ψηφιακών εφαρμογών που βελτιώνουν την πρόσβαση των πολιτών στο σύστημα απονομής της δικαιοσύνης.

Παρά τις αντιξοότητες που επεφύλασσε η πανδημία του κορωνοϊού, γίνεται μία γενναία προσπάθεια εκσυγχρονισμού της Δικαιοσύνης και δημιουργούμε όλες τις αναγκαίες προϋποθέσεις προκειμένου να μην πληγεί το Κράτος Δικαίου, που βρίσκεται στον πυρήνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος.

Η αλλαγή κουλτούρας συνιστά μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Οφείλουμε να δούμε πώς θα θωρακίσουμε το νομοθετικό μας υπόβαθρο και πώς θα εκσυγχρονίσουμε το θεσμό της Δικαιοσύνης».

«Τον Ιούνιο αναμένονται οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα»

Πότε θα δούμε τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα; Ποιες θα είναι αυτές; Υπάρχει μέχρι τώρα σύμπνοια από την αξιωματική αντιπολίτευση;

«Ήδη από τις τροποποιήσεις του Ν. 4637/2019, αυστηροποιήσαμε το πλαίσιο των ποινών για μία σειρά αδικημάτων, που είχαν νομοθετηθεί με την τροποποίηση των Κωδίκων Ποινικού Κώδικα και Ποινικής Δικονομίας, της προηγούμενης κυβέρνησης.

Το υπάρχον πλαίσιο χρήζει βελτιωτικών παρεμβάσεων, τις οποίες έχουμε ήδη υποβάλει στην Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έναρξη της παραγραφής των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας σε βάρος ανηλίκων μετά την ενηλικίωση του θύματος, την επαύξηση του πλαισίου των ποινών, καθώς και παρεμβάσεις στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για ταχύτερη εκδίκαση εγκλημάτων σε βάρος ανηλίκων.

Η αρμόδια Επιτροπή αναμένεται να έχει ολοκληρώσει τις εργασίες της τον ερχόμενο Ιούνιο, προκειμένου να ακολουθήσει η νομοθέτηση των νέων διατάξεων. Παράλληλα, όμως, στόχος του υπουργείου είναι να δημιουργήσει ένα ασφαλές πλέγμα δομών που θα εμπεδώνει στα θύματα το αίσθημα της ασφάλειας και της εμπιστευτικότητας. Σκοπός μας να σπάσουμε οριστικά την αλυσίδα της σιωπής που αφήνει τέτοια εγκλήματα ατιμώρητα.

Το διακύβευμα, όμως, όταν κανείς νομοθετεί για θέματα του Ποινικού Δικαίου, είναι πως δεν μπορεί να νομοθετεί ούτε με την ψυχολογία της στιγμής ούτε αποσπασματικά. Για εμάς, η αποτελεσματική λειτουργία της Δικαιοσύνης αποτελεί βασικό δημοκρατικό πρόσταγμα. Αποτελεί θεμελιώδη προτεραιότητα για την προάσπιση των δικαιωμάτων των πολιτών, για την ομαλή και υγιή λειτουργία του τόπου μας».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»