Ελλάδα

«Τσίμπησαν» οι εμβολιασμοί την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των νέων μέτρων

emvoliasmos_promitheas-scaled

Αξιοσημείωτη κινητικότητα σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού παρατηρήθηκε στη χώρα την πρώτη εβδομάδα εφαρμογής των νέων μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του ιού.

Παράλληλα, μεγάλη ανησυχία προκαλούν οι ιδιαίτερα αυξημένοι δείκτες της πανδημίας στη χώρα, καθώς και η μετάλλαξη «Όμικρον», η οποία πρωτοεμφανίστηκε στην Μποτσουάνα της Αφρικής και έχει κάνει την εμφάνισή της και στην Ευρώπη.

Όλα τα προαναφερθέντα οδήγησαν αρκετούς συμπολίτες μας στην απόφαση να εμβολιαστούν.

Ειδικότερα, το διάστημα από 22 Νοεμβρίου έως και 28 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκαν συνολικά 518.739 εμβολιασμοί, 115.007 εμβολιασμοί με τουλάχιστον μία δόση και 351.013 εμβολιασμοί με την αναμνηστική δόση.

Υπενθυμίζεται πως από την περασμένη Δευτέρα 22/11, όλοι οι ενήλικες ανεμβολίαστοι πολίτες, πέραν της εστίασης, δεν μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους, ούτε και με την επίδειξη τεστ.

Παράλληλα, για τους πολίτες άνω των 60 ετών παύει να ισχύει επτά μήνες μετά τη δεύτερη δόση το πιστοποιητικό εμβολιασμού, με τη χορήγηση της τρίτης δόσης να είναι η μοναδική προϋπόθεση για να ανανεωθεί.

80% ανοσία στο τέλος του χρόνου

Την εκτίμηση ότι θα φτάσουμε σε ποσοστά 80% για το τείχος ανοσίας μέχρι το τέλος της χρονιάς εξέφρασε ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, εξήγησε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει εμβολιαστεί πλήρως ένα ποσοστό 65%. Αν μέσα σε αυτό προστεθεί και ένα 15% που υπολογίζεται ότι θα έχει αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω της νόσησης τότε το ποσοστό φτάνει το 80%.

Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη τότε θα φτάσουμε στα επιθυμητά αποτελέσματα για το τείχος ανοσίας. Οπως ανέφερε, πριν από λίγες μέρες φτάσαμε στην κορύφωση αυτού του κύματος και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι από εδώ και πέρα θα υπάρξει αποκλιμάκωση.

Ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε ότι πρέπει να εφαρμοστεί η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους. Παράλληλα υποστήριξε ότι πρέπει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τις αποστάσεις στην εκπαίδευση και να αυξηθεί η τηλεργασία προκειμένου να μειωθεί η κινητικότητα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, αναφερόμενος στη μετάλλαξη «Όμικρον», ξεκαθάρισε ότι δύσκολα θα εμφανιστεί κάποια παραλλαγή του ιού που θα είναι ισχυρότερη από τα εμβόλια. Στο ίδιο μήκος κύματος κυμάνθηκε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο MEGA τόνισε τη μεγάλη ανάγκη για εμβολιασμό για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, αλλά και για αυτούς που υπάρχει σύσταση για αναμνηστική δόση.

Τέλος, ο καθηγητής Φαρμακολογίας Ευάγγελος Μανωλόπουλος ανέφερε ότι τα στοιχεία που υπάρχουν για την «Όμικρον» δεν είναι τόσο ανησυχητικά και εμφανίστηκε σίγουρος ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατέψει τους πολίτες. Συγκεκριμένα τόνισε ότι το χειρότερο σενάριο είναι να μειώνει λίγο την αποτελεσματικότητα όπως έγινε και με τη μετάλλαξη «Δέλτα».

Δείτε επίσης