Ο Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε σήμερα 82 νέα κρούσματα στη χώρα μας, ανεβάζοντας το δείκτη στα 1314. 85 από τους νοσούντες νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 66 έτη. Από αυτούς, οι 17 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι είναι άνδρες.

Επιπλέον, ο λοιμωξιολόγος ανέφερε, ότι οι θάνατοι στην Ελλάδα έφτασαν τους 49, προσθέτοντας ακόμη 9 στα χθεσινά νούμερα. Ο μέσος όρος ηλικίας όσων έχουν χάσει τη ζωή τους από τον κορωνοϊό είναι τα 72 έτη. Οι 37 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Όλοι τους υπέφρεραν από κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν άνω των 70 ετών.

«Οι θάνατοι αυξάνονται, ευτυχώς όχι όπως στο εξωτερικό, αλλά αυτό δείχνει την επιθετική μορφή της νόσου», σχολίασε ο κ. Τσιόδρας. Συνολικά έχουν ως σήμερα διενεργηθεί 16732 εργαστηριακά τεστ.

Τα κρούσματα σε κρουαζιερόπλοιο

Ο κος Τσιόδρας ενημέρωσε, ότι σε κρουαζιερόπλοιο με πλήρωμα 383 ατόμων, 20 άτομα βρέθηκαν θετικά στον κορωνοϊό. Ο ΕΟΔΥ επιλαμβάνεται της κατάστασης.

Αναφερόμενος δε στην περίπτωση μιας αλλοδαπής γυναίκας, η οποία γέννησε σε δημόσιο νοσοκομείο και στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ήταν θετική στον ιό σημείωσε ότι «ο ΕΟΔΥ ιχνηλατεί όλες τις επαφές του κρούσματος και φιλικό πρόσωπο της γυναίκας με το οποίο συγκατοικούσε δεν είναι φορέας του ιού».

Κάνοντας λόγο για τη μεταδοτικότητα του ιού, είπε ότι φαίνεται πως σε κάθε συμπτωματικό αντιστοιχεί κι ένας ασυμπτωματικός φορέας του ιού που μπορεί να μεταδώσει τη νόσο χωρίς να το γνωρίζει. «10-50% των μεταδόσεων εκτιμούμε ότι οφείλονται σε ασυμπτωματικούς ασθενείς».

Η χρήση μάσκας

Ο λοιμωξιολόγος τόνισε ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη μόνο από όσους νοσούν και από τους ανθρώπους που εργάζονται στον τομέα υγείας, καθώς δεν προσφέρουν κάτι σε όσους είναι υγιείς ενώ όσον αφορά στα μέτρα που έχουν παρθεί στην Ελλάδα, τόνισε ότι και η διεθνής επιστημονική κοινότητα (αναφέρθηκε σε καθηγητή από το Χάρβαρντ) συμφωνεί ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση.

«Ο ΠΟΥ εξακολουθεί να συστήνει το να μην φορούν μάσκες οι άνθρωποι που δεν νοσούν ή δεν φροντίζουν κάποιον άρρωστο. Είναι ξεκάθαρο πως οι περισσότεροι δεν τις χρησιμοποιούν σωστά και αυτό είναι πιο επικίνδυνο. Η χρήση μάσκας δεν αναιρεί την απαραίτητη απόσταση που θα πρέπει να υπάρχει ανάμεσα στους πολίτες.

Δεν γνωρίζουμε κάτι καλύτερο μέχρι τώρα. Το ζήτημα είναι να είναι βραδύς ο ρυθμός αύξησης τς εξάπλωσης του ιού στη χώρα, ώστε να αναπτύσσεται ανοσία στον πληθυσμό και να μπορεί να ανταποκρίνεται το σύστημα υγείας.

Ερωτηθείς για το ρόλο του κλίματος και της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος στον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας ήταν σαφής ότι αν και γνωρίζουμε ότι οι αναπνευστικοί ιοί το καλοκαίρι υποχωρούν, κι αυτό αποτελεί γνώση για όλους τους ιούς του αναπνευστικού και τους κορονοϊούς, «δεν ξέρουμε τι θα γίνει το καλοκαίρι, ελπίζουμε ότι οι υψηλές θερμοκρασίες θα μειώσουν τη διασπορά αλλά δεν θα εξαφανίσουν τον ιό».

Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά την εμφάνιση εισαγόμενων κρουσμάτων είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος στο παράδειγμα του Χονγκ Κόνγκ, όπου υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες και υγρασία και επανεμφανίστηκε ο ιός από εισαγόμενα κρούσματα.

Κλείνοντας, ο Σωτήρης Τσιόδρας ανέφερε, ότι δε θέλει να πιστέψει, πως ο κόσμος άρχισε να κυκλοφορεί μαζικά, σπάζοντας την καραντίνα λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Ελπίζω να μην είναι αλήθεια αυτά που ακούω πως κάποιοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους, αγνοώντας τα μέτρα. Αν χαλαρώσουμε θα πληρώσουμε το τίμημα».