Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων, κάτι που προκαλεί ανησυχία στην κυβέρνηση και την ιατρική κοινότητα.

Ξεκινώντας, ο κ. Τσιόδρας επισήμανε πως η Επιτροπή των Ειδικών του Υπουργείου Υγείας έκρινε την ενημέρωση αναγκαία ώστε να απαντηθούν ερωτήματα για την πορεία της νόσου και ενόψει του Δεκαπενταύγουστου.

Όπως είπε, οι αιτίες για την αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται στη διενέργεια περισσότερων ελέγχων, στη συρροή ασθενών στα νοσοκομεία, στη κινητικότητα του πληθυσμού λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων και του στενού συγχρωτισμού.

Παράλληλα επισήμανε ότι είναι θετικό ότι μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί πίεση στο σύστημα υγείας και τόνισε ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και εγρήγορση από όλους.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως «η πατρίδα μας κι η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη στην χειρότερη κατάσταση των 100 ετών. Σήμερα κατ΄εξαίρεση κρίναμε απαραίτητο να μιλήσω. Αρχικά να σας μεταφέρω την ανησυχία της Επιτροπής των ειδικών. Προσπαθεί να τοποθετείται με τον αρτιότερο επιστημονικό τρόπο».

Όπως τόνισε, «Το R0 δεν είναι πάνω από 1, αυτό θα ήταν καταστροφικό. Πρέπει να το ρίξουμε κάτω από το 1, με τήρηση των μέτρων» ανέφερε ο καθηγητής.

Στην συνέχεια είπε ότι πλέον ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων έχει μειωθεί, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα ασυμπτωματικά κρούσματα στην χώρα μας, ενώ έκρουσε και τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των εγχώριων κρουσμάτων.

«Χρειάζεται μεγάλη επαγρύπνηση για τυχόν εκθετική αύξηση για να μην ξεφύγουν τα πράγματα», συμπλήρωσε, αναφέροντας ως μοναδικό θετικό στοιχείο τον μικρό αριθμό των νοσηλευόμενων στις ΜΕΘ.

Ο κ. Τσιόδρας προειδοποίησε ακόμη ότι «η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει».

O καθηγητής Λοιμωξιολογίας επισήμανε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι δεν θεωρεί απαραίτητη την επιστροφή των sms και κατά συνέπεια των lockdown, καθώς όπως είπε, θεωρεί επαρκή τα μέχρι στιγμής μέτρα και τον έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων σε μια περιοχή.

«Μπορεί να υπάρχει μεταδοτικότητα του ιού, πέρα όμως από την Κίνα, δεν φαίνεται να έχει υπάρξει μετάλλαξη, δεν φαίνεται να έχει αλλάξει γενετικά, αυξάνεται εκθετικά, όπως στις ΗΠΑ και χτυπάει πολύ περισσότερο τους πνεύμονες, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι χτυπάει και τους νέους, και ότι μπορούμε να την αντιμετωπίσουμε γρηγορότερα και καλύτερα», είπε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση για την πιθανή μετάλλαξη του ιού.

Με τη σειρά του ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε πως δεν πρόκειται για επαναφορά της καθημερινής ενημέρωσης – που θα ήταν απευκταία αφού θα σήμαινε πως θα πράγματα δεν είναι καθόλου καλά – αλλά για μια έκτακτη ενημέρωση λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.

Όπως είπε, η Επιτροπή γνώριζε πως θα υπήρχε αύξηση των κρουσμάτων με το άνοιγμα της χώρας ενώ αναφέρθηκε στα δίχως προηγούμενο μέτρα, όπως τα τεστ βασισμένα σε αλγόριθμο και τους συνεχείς ελέγχους στις Πύλες Εισόδου.

Μεγαλύτερη ανησυχία, όπως είπε, είναι ο συγχρωτισμός σε νυχτερινά κέντρα, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, ο εφησυχασμός αλλά και η κινητικότητα στις πύλες εισόδου της χώρας.

Επίσης αναφέρθηκε στις ανορθολογικές θεωρίες και τις θεωρίες συνωμοσίας ως κάτι το οποίο οφείλουμε να αντιπαλέψουμε.

O κ. Χαρδαλιάς ανακοίνωσε νέα μέτρα με αλλαγή στο ωράριο των νυχτερινών μαγαζιών, περιορισμένη διέλευση και καραντίνα για την Κακαβιά και όριο 100 ατόμων σε κοινωνικές εκδηλώσεις έως τις 31/8.