Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση γύρω από την πανδημία του κορωνοϊού η αξιωματική αντιπολίτευση, διαπιστώνοντας ότι μόνο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 4.100 θάνατοι στη χώρα μας από κορωνοϊό

Στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανησυχούν ολοένα και περισσότερο, καθώς η πλειονότητα των θανάτων σύμφωνα με καταγγελίες υγειονομικών καταγράφηκε εκτός ΜΕΘ, την ώρα που σύμφωνα με την «Καθημερινή», ένα από τα σοβαρότερα ιδρύματα των ΗΠΑ, το Institute for Health Metrics and Evaluation, προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων στην Ελλάδα ως τον Απρίλιο. Ήτοι, ο αριθμός των νεκρών να εκτοξευθεί στους 12.000 στη χώρα μας.

Στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης βλέπουν πως η πανδημία του κορονοϊού παρά το δίμηνο lockdown δεν έχει υποχωρήσει, η μείωση των κρουσμάτων δεν είναι ανάλογη των περιοριστικών μέτρων που έχουν επιβληθεί και τα διαγνωστικά τεστ που γίνονται δεν είναι αρκετά ώστε να δώσουν ικανή εικόνα της πραγματικής διασποράς του κορωνοϊού

Ως εκ τούτου στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία μιλούν για επιτελικό χάος που φέρει την σφραγίδα του κ. Μητσοτάκη και των υπουργών του και σχολιάζουν πως το Μέγαρο Μαξίμου επενδύει αποκλειστικά στην επικοινωνία για να καλύψει τις ευθύνες του. Η κριτική σε ό,τι αφορά τα εμβόλια δεν εστιάζεται βεβαίως μόνο στο ότι ενώ η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει την έλευση 2 εκατομμυρίων δόσεων μέσα στον Δεκέμβριο, τελικώς θα φθάσουν περί τις 100.000. 

Ούτε μόνο στο ότι η κυβέρνηση καλλιεργεί ελπίδες υποσχόμενη 25 εκατομμύρια εμβόλια έως τον Ιούνιο, την ίδια ώρα που η Οξφόρδη κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην έγκριση για το εμβόλιο της Astrazeneca. Το μεγαλύτερο μέρος της κριτικής τουλάχιστον στην παρούσα φάση επικεντρώνεται σ’ αυτό που κατήγγειλε από το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας, ότι δηλαδή η κυβέρνηση μετατρέπει τον εμβολιασμό σε ρουσφέτι για λίγους, εκλεκτούς και «αρίστους».

Η Κουμουνδούρου δε καταλογίζει στον κυβερνητικό εκπρόσωπο κυνισμό καθώς, όπως σχολιάζει η κυβέρνηση, παραβιάζοντας την σειρά προτεραιότητας στέλνει για εμβολιασμό τους «επιτελείς» της αφήνοντας εκτός υγειονομικούς και ευπαθείς ομάδες. Ομοίως θεωρεί ότι προτεραιότητα στον εμβολιασμό θα πρέπει να έχουν και οι εκπαιδευτικοί όταν αποφασιστεί το άνοιγμα των σχολείων, θέμα για το οποίο υπάρχει διχογνωμία των λοιμωξιολόγων.

Παράγοντες της Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η κυβέρνηση κινδυνεύει να υποπέσει στο ίδιο λάθος, δηλαδή να αφήσει ανεκμετάλλευτη όλη αυτήν την περίοδο -όπως έκανε και μεταξύ πρώτου και δεύτερου κύματος πανδημίας και αντί να ενισχύσει την δημόσια υγεία και το ΕΣΥ να παραμείνει με τα χέρια σταυρωμένη για να αιφνιδιαστεί για μία ακόμη φορά από το τρίτο κύμα. «Συνεχίζει να αρνείται τα αυτονόητα, ενίσχυση του ΕΣΥ, μόνιμες προσλήψεις γιατρών και δωρεάν μαζικά τεστ για τους πολίτες», σχολιάζουν δηκτικά.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό η αξιωματική αντιπολίτευση διαπιστώνει-μάλλον με ικανοποίηση-ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να χάνει την επιρροή της στη μεσαία τάξη  ασκώντας αντικοινωνικές πολιτικές. Στελέχη της σχολιάζουν την στροφή Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά την κατάργηση της χορήγησης δωρεάν φαρμάκων σε χαμηλοσυνταξιούχους θυμίζοντας πως μία εβδομάδα πριν η κυβερνητική πλειοψηφία καταψήφισε τη σχετική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή. Εδώ, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ προκύπτει κι ένα άλλο θέμα που έχει να κάνει με το “άδειασμα” του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, κάτι που αποδίδεται ενδεχομένως και στα νέα τροφοδοτούμενα σενάρια περί κυβερνητικού ανασχηματισμού.