Νέα επίθεση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη εξαπέλυσε κατά τη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης «μας έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο, το πρόσωπο του κυνικού τυμβωρύχου. Με τυμβωρυχία αναδείχθηκε στη θέση του πρωθυπουργού και συνεχίζει και τώρα».

«Ρίχνει λευκή πετσέτα στα κρίσιμα ερωτήματα από τους πολίτες και ζητούν απάντηση», σημείωσε.

«Είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας», συνέχισε αφού διάβασε μία αναφορά του επικοινωνιολόγου Λευτέρη Κουσούλη: «Η διαρκής επίκληση της τραγωδίας από την κάθε κυβέρνηση είναι ανήθικη και αντιπολιτική, κάθε κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να κάνει το καλύτερο». Σημείωσε ότι δεν είναι ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Κουσούλης, και πρόσθεσε ότι προσυπογράφει «είναι αντιπολιτική και ανήθικη η στάση σας». Ακολούθως ανέφερε: «Έχετε κάτι να απαντήσετε για το σήμερα, γιατί εμείς για το Μάτι κριθήκαμε στις εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκριτική και του ζήτησε να πει που έγιναν τα λάθη. Θύμισε παλαιότερη συνάντησή του με τον κ. Μητσοτάκη: «Ήταν τότε που ο κ. Χρυσοχοΐδης που κάθεται σήμερα δίπλα σας, για όσο κάθεται γιατί έχει ο καιρός γυρίσματα, είχε πει ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ έκαψε 100 ανθρώπους στο Μάτι”. Σας είχα πει τότε ότι σας εύχομαι προσωπικά να μην σας τύχει μία τέτοια τραγωδία. Τότε ζητούσατε τις παραιτήσεις μας… Λίγο μετά τις εκλογές όμως στον ΟΗΕ μιλούσατε για την κλιματική αλλαγή».

Απαντώντας σε όσα του καταλόγισε ο πρωθυπουργός για το Μάτι, ο κ. Τσίπρας είπε: «Ο αρχηγός της αστυνομίας αποπέμφθηκε», είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το σχέδιο που είχε τότε η Αστυνομία για την εκκένωση του Ματιού.

«Αυτός ο άνθρωπος είναι σήμερα γενικός γραμματέας προστασία του πολίτη, γιατί τον κρατάτε;», σημείωσε.

«Υποκριτική η συγγνώμη και η δήλωσή σας ότι κατανοείτε τον θυμό και την αγανάκτηση», ανέφε ο κ. Τσίπρας.

«Είπατε με περιπαικτικό τόνο αναφερόμενος στους αγωνιώντες ανθρώπους στις πληγείσες περιοχές “οι πολίτες θέλουν ένα ελικόπτερο πάνω από τον οικισμό τους” είπατε αλαζονικά. Και ποιος το είπε αυτό; Ο άνθρωπος που σήκωσε δύο στρατιωτικά ελικόπτερα για να δει παράσταση του Λιγνάδη στην Επίδαυρο και να μη χαλάσει τις διακοπές του στην Αντίπαρο».

Ο κ. Τσίπρας επέμεινε στην αναφορά για τον περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος, κ. Σπανό, υποστηρίζοντας ότι ανασκεύασε την αρχική του δήλωση και εκτίμησε ότι υπήρξε και παραίνεση από την κυβέρνηση. Ο κ. Τσίπρας επέμεινε ότι η συγγνώμη που ζήτησε ο κ. Μητσοτάκης είναι υποκριτική και τον κάλεσε να πει που έγιναν λάθη αν εννοεί την συγγνώμη.

Γενικεύοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε: «Το επιτελικό κράτος μπορεί να ήταν καλή ιδέα, αλλά απέτυχε παταγωδώς και σήμερα είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο». Σημείωσε δηκτικά, ότι υπάρχει ένα επιτελικό σχήμα 58 υπουργών, ίσως το πολυπληθέστερο σχήμα της μεταπολίτευσης. «Είναι ειρωνεία ότι δεν μπορείτε να έχετε ένα σχήμα που να αντιστοιχίζεται με αυτό που λέτε επιτελικό κράτος». Κλείνοντας την σχετική αναφορά, είπε στον κ. Μητσοτάκη: «Καλύτερα να μιλάτε λιγότερο και πράττεται περισσότερο».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε στοιχεία για να υποστηρίξει ότι η Ελλάδα είχε τις χειρότερες επιδόσεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών στις χώρες της Μεσογείου που είχαν παρόμοιες συνθήκες.

Απάντησε και στο επιχείρημα του πρωθυπουργού ότι με το σχέδιο εκκενώσεων σώθηκαν ανθρώπινες ζωές λέγοντας: «Πράγματι, είναι προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή, αλλά δεν είναι η μόνη προτεραιότητα και όλα τα άλλα γαία πυρί μειχθήτω». 

Τέλος, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν συνέχισε την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ, που βασιζόταν στο πρόγραμμα Γκολντάμερ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ακύρωσε την πρόσληψη 500 δασολόγων, όπως και για την παράταση του προγράμματος για τους 5.000 εποχικούς πυροσβέστες. Υποστήριξε ακόμη, απαντώντας στον πρωθυπουργό: «Είπατε ψευδώς ότι εσείς φροντίσατε για τα εναέρια μέσα. Τα μέσα που επιχειρούσαν ήταν από τον διαγωνισμό που έγινε το Μάιο του 2019. Εσείς δεν προσθέσατε μέσα, εκτός αν έγινε διαγωνισμός και δεν τον ξέρουμε…προσπαθείτε να φύγετε, να διαφύγετε από τις ευθύνες σας με ψεύδη και ανακρίβειες ακόμη και σήμερα». Γενικότερα, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι δεν εφάρμοσε το πρόγραμμα Γκολντάμερ για την αναδιοργάνωση της Πολιτικής Προστασίας.