Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, σε τηλεοπτική συνέντευξη που παραχώρησε στον τηλεοπτικό σταθμό Kontra, ανεβάζοντας κατακόρυφα τους αντιπολιτευτικούς τόνους. Αμέσως μετά την ανάπαυλα των διακοπών, ο κ. Τσίπρας διαπίστωσε πως «οι κοινωνικοί δείκτες πιστεύω ότι ήδη έχουν επιδεινωθεί δραματικά και πολύ φοβάμαι ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο», κατατάσσοντας ως κυρίαρχο συναίσθημα στον «μέσο Έλληνα πολίτη» το συναίσθημα της ανασφάλειας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε πως «έχουμε μια τριπλή κρίση στην πραγματικότητα», δηλαδή υγειονομική, οικονομική και κρίση ασφάλειας στην περιοχή μας, εγκαλώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις «κινείται χωρίς πυξίδα». Στον αντίποδα, ο πρώην πρωθυπουργός επιχειρώντας κατά μέτωπο επίθεση απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «κινείται διαρκώς και μόνο με γνώμονα την επικοινωνία και τα επικοινωνιακά εφευρήματα και πυροτεχνήματα που διαρκούν μόνο λίγες ώρες».

Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας εξαπέλυσε πυρά προς το κυβερνητικό επιτελείο και ως προς το άνοιγμα του τουρισμού, περιγράφοντας πως έχει διαμορφωθεί «ένα κοκτέιλ εξαιρετικά επικίνδυνο, το κοκτέιλ της υγειονομικής κρίσης σε συνδυασμό με την οικονομική κατάρρευση». «Αν σ’ όλα αυτά προσθέσουμε και την ανασφάλεια για τα εθνικά μας θέματα, νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σ’ ένα πολύ δύσκολο φθινόπωρο» πρόσθεσε στην ίδια κατεύθυνση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Αναφορικά με την τουριστική σεζόν, το «μεγάλο brand για τη χώρα φέτος το καλοκαίρι θα έπρεπε να είναι η εξαιρετικά θετική εικόνα σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας» υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας, αντιτείνοντας πως «αντί αυτού, κυριάρχησε μια οικονομίστικη λογική, ακριβώς στην αντίθετη λογική». Ο ίδιος περιέγραψε πως «το πρώτο διάστημα θυσιάσαμε την οικονομία προκειμένου να διατηρήσουμε αλώβητη τη δημόσια υγεία. Και στο δεύτερο διάστημα θυσιάσαμε τη δημόσια υγεία μπας και σώσουμε την οικονομία. Εντέλει, βρεθήκαμε και στα δύο με αρνητικό ισοζύγιο».

«Στηρίξαμε την κυβέρνηση»

Ερωτηθείς για τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της πρώτης φάσης της πανδημίας, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωσε πως «εμείς δεν κρατήσαμε μια τέτοια στάση, μια στάση ακραίας αντιπολίτευσης για την αντιπολίτευση, μια προκλητικά υποκριτική θέση και στάση» και συνέχισε, λέγοντας πως «ίσα -ίσα σε όλη την (πρώτη) περίοδο της πανδημίας μας κατηγορούσαν μάλιστα ότι ήμασταν υπερβολικά συναινετικοί, ότι στηρίζουμε την κυβέρνηση. Ναι, την στηρίξαμε γιατί η προσπάθεια ήταν προσπάθεια προς την ελληνική κοινωνία, όχι για την αντιπολίτευση και πόσα θα κερδίσεις, πόσα θα χάσεις».

Στον απόηχο, μάλιστα, της κύρωσης των συμφωνιών της Ελλάδας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «το οξύμωρο της άποψης για τα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο. Όταν τα προτείναμε εμείς, ήταν προδοσία. Και τώρα, μεγαλώνουμε την Ελλάδα».

Σταχυολογώντας, την ίδια ώρα τα «μεγάλα λάθη» του ΣΥΡΙΖΑ, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης συμπεριέλαβε το άνοιγμα του τουρισμού χωρίς σχέδιο και χωρίς ενιαία υγειονομικά πρωτόκολλα, την 85% πληρότητα στα πλοία, το γεγονός ότι «δεν αύξησαν» τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες, αλλά και «όλα όσα συνέβησαν με τις αεροπορικές εταιρείες».

«Λιγότεροι μαθητές στην αίθουσα»

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων, «τα σχολεία πρέπει να λειτουργήσουν με κανόνες, με τις μικρότερες δυνατές συνθήκες συνωστισμού» υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και χαρακτήρισε αναγκαίο να «πάμε σε μια διαδικασία που θα ‘ναι λιγότεροι μαθητές στην αίθουσα προκειμένου να είναι πιο αραιά, να κάθονται πιο αραιά μεταξύ τους και να τηρούνται οι κανόνες υγειονομικής προστασίας».

Αντίθετα, «κοροϊδεύουμε και παίζουμε με τη νοημοσύνη των πολιτών» σχολίασε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το κυβερνητικό σχέδιο για το πρώτο κουδούνι, διαβλέποντας πως «στα σχολεία μας λοιπόν την φετινή χρονιά, στα δημοτικά, θα έχουμε περισσότερους μαθητές ανά τάξη στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων μας, τη στιγμή που έχουμε την πανδημία».

«Λες και η μάσκα θα σώσει το παιδί»…

Αφήνοντας πίσω τον ριζοσπαστικό λόγο της πρώτης διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας φιλοτέχνησε ένα ρεαλιστικό πολιτικό προφίλ, υποστηρίζοντας πως «η αντί-πολιτική στάση, τα «κινήματα» του αγνωστικισμού που βλέπουμε απέναντι στην πανδημία, απέναντι στη νόσο, ότι δεν υπάρχει, ότι μας κοροϊδεύουν, όλα αυτά, είναι αντί-πολιτικά φαινόμενα αντιπολιτικής στάσης που ενδεχομένως να οδηγήσουν και σε τυφλές συγκρούσεις, που κανείς δεν πρέπει το θέλει, δεν πρέπει να το επιθυμεί». Ταυτόχρονα, όμως, «και ο μέσος πολίτης που βλέπει αυτή τη συμπεριφορά που βγάζει η κυβέρνηση, ανεξάρτητα με ποιο κόμμα κυβερνά, αυτό το οποίο γεννάται είναι ένας θυμός, μια οργή, λες και η μάσκα είναι αυτό το οποίο θα σώσει το παιδί, το οποίο είναι σε μια ηλικία που ούτε τη χρήση της δεν μπορεί να κάνει σωστά» παρατήρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, αμφισβητώντας, δηλαδή, εμμέσως την ουσιαστική συμβολή της μάσκας στην προστασία του μαθητικού δυναμικού.

Τέλος, ως προς την πορεία της οικονομίας στο εξής, «δεν έχω εικόνα που πάει» η ύφεση και το έλλειμμα εξήγησε ο κ. Τσίπρας και προειδοποίησε πως «θα υπάρξουν χιλιάδες νοικοκυριά τα οποία θα βρεθούν εκτός προϋπολογισμού, η ανεργία θα ξανασκαρφαλώσει, που ήδη έχει σκαρφαλώσει, πάρα πολύ ψηλά. Θα βρεθούμε δηλαδή σε έναν χειμώνα κοινωνικής κόλασης», κατέληξε.