Ελλάδα

Turkishminute(Τουρκική ιστοσελίδα): «Τούρκοι κατάσκοποι βρίσκονται μέσα σε κέντρα φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα»

Επίσημα απόρρητα έγγραφα, με τα οποία πιστοποιείται η παράνομη δράση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων

1

Η υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας έχει στην κατοχή της πληροφορίες σχετικά με την ταυτότητα εκατοντάδων Τούρκων υπηκόων που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ευρώπη, ιδίως στην Ελλάδα και τη Γερμανία, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που βγήκαν στο φως της δημοσιότητας από τον Τούρκο δημοσιογράφο Αντέμ Γιαβούζ Αρσλάν

Ο Αρσλάν, ο οποίος ζει στην εξορία στις ΗΠΑ, ανέφερε στον ιστότοπο ειδήσεων tr724 ότι τα απόρρητα έγγραφα που στάλθηκαν στις επαρχιακές αστυνομικές υπηρεσίες περιλάμβαναν τους αριθμούς ταυτότητας και τις τρέχουσες χώρες διαμονής σχεδόν χιλιάδων αιτούντων άσυλο, οι περισσότεροι οι οποίοι αποτέλεσαν αντικείμενο ερευνών στην Τουρκία για τους φερόμενους δεσμούς τους με το κίνημα του Γκιουλέν.

Η Άγκυρα κατηγορεί το κίνημα των Γκιουλενιστών ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016, αν και ο ίδιος ο Γκιουλέν αρνείται έντονα οποιαδήποτε ανάμειξη. Οι οπαδοί του κινήματος, αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ξεκίνησαν να αποχωρούν κατά χιλιάδες από την Τουρκία, αναζητώντας άσυλο στις ευρωπαϊκές χώρες λόγω της συνεχόμενης στόχευσης εναντίον τους.

Οι Τούρκοι εισαγγελείς διατάσσουν την κράτηση εκατοντάδων υποτιθέμενων οπαδών του Γκιουλέν σχεδόν κάθε εβδομάδα από τα γεγονότα του 2016. Σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών Σουλειμάν Σοιλού, από τον Μάρτιο του 2019 μέχρι και σήμερα, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο άνθρωποι συνελήφθησαν από την αστυνομία ως μέρος των ερευνών για το κίνημα.

Ένα έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε στις 18 Απριλίου 2019, δείχνει ότι η τουρκική κυβέρνηση γνώριζε ότι οπαδοί του Γκιουλέν βρίσκονται σε κέντρα κράτησης προσφύγων στην Ελλάδα, τον πρώτο προορισμό για όσους εγκαταλείπουν την Τουρκία. Πολλοί από αυτούς ταξίδεψαν αργότερα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κυρίως στη Γερμανία, και υπέβαλαν αίτηση ασύλου εκεί, συμπεριλαμβανομένων απολυμένων δικαστών, εισαγγελέων, στρατιωτικών μελών και αστυνομικών.

Πέρυσι, η γερμανική κυβέρνηση Deutsche Welle δημοσίευσε ένα τετρασέλιδο φυλλάδιο που προειδοποιεί τους Τούρκους αιτούντες άσυλο για τους Τούρκους κατάσκοπους που είχαν πρόσβαση στα κέντρα προσφύγων, σύμφωνα με Τούρκο δημοσιογράφο με έδρα τη Γερμανία.

Ένα άλλο έγγραφο, το οποίο συντάχθηκε στις 26 Μαρτίου 2019, απαριθμούσε 342 άτομα που ήταν υπό έρευνα στην Τουρκία και που είχαν υποβάλει αίτηση ασύλου σε ευρωπαϊκές χώρες. Περιγράφηκαν επίσης ως δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν απολυθεί από τη δουλειά τους. Η Τουρκία απέλυσε περίπου 140.000 δημόσιους υπαλλήλους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, με την αιτιολογία ότι συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Τα έγγραφα ανέφεραν σαφώς ότι οι πληροφορίες για τους Τούρκους αιτούντες άσυλο προέρχονταν από την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MİT) και ότι δεν μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως αποδεικτικά στοιχεία στο δικαστήριο. Σύμφωνα με το τετρασέλιδο φυλλάδιο της γερμανικής κυβέρνησης, ορισμένοι Τούρκοι κατάσκοποι έχουν μεταβεί στη Γερμανία, αλλά και στην Ελλάδα, ως «αιτούντες άσυλο» για να συλλέξουν πληροφορίες για τους Τούρκους υπηκόους στα κέντρα κράτησης των δύο χώρων, με σκοπό είτε να τους παρακολουθούν στενά, είτε να τους απαγάγουν, είτε, στο χειρότερο σενάριο, να τους σκοτώνουν.

Εκτός από τους οπαδούς του Γκιουλέν, πολλοί Κούρδοι χρησιμοποιούν την ίδια διαδρομή για να φύγουν από τη χώρα, λόγω της συνεχιζόμενης καταστολής εναντίον κουρδικών κομμάτων, μέσων ενημέρωσης και κουρδικών οργανώσεων.

Ένα άλλο έγγραφο, που συντάχθηκε στις 20 Αυγούστου 2019, περιελάμβανε την ταυτότητα 568 ατόμων που διαμένουν σε κέντρα προσφύγων στην Ελλάδα. Όλα τα έγγραφα έχουν πληροφορίες σχετικά με την τελευταία χώρα διαμονής των αιτούντων άσυλο καθώς και την κατάσταση των αιτήσεων ασύλου τους. Η τουρκική κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τους οπαδούς του Γκιουλέν στην Ευρώπη και μερικές φορές απήγαγε ορισμένους από χώρες όπως η Μολδαβία, η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο. Η Ελβετία το 2018 εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για 2 Τούρκους διπλωμάτες που προσπάθησαν να απαγάγουν έναν Ελβετό επιχειρηματία για τους φερόμενους δεσμούς του με το κίνημα. Ένας δικηγόρος που συνεργάστηκε με τη Γερμανική Πρεσβεία στην Τουρκία συνελήφθη τον Σεπτέμβριο, κατηγορούμενος για παράνομη πρόσβαση σε δικαστικά έγγραφα και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία.

Επίσης, σύμφωνα με τον αντικαθεστωτικό Τούρκο δημοσιογράφο Αμπντουλάχ Μποζκουρτ, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής της μεγαλύτερης εφημερίδας της Τουρκίας, ΖΑΜΑΝ, που έκλεισε το καθεστώς Ερντογάν λόγω των σχέσεών της με τον Γκιουλέν, η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα έχει καταστεί άντρο κατασκοπείας της ΜΙΤ.

Μάλιστα, ο εν λόγω δημοσιογράφος παραθέτει και σχετικά επίσημα απόρρητα έγγραφα, με τα οποία πιστοποιείται η παράνομη δράση της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών στην πρωτεύουσα της Ελλάδα, κατά παράβαση διεθνών συμβάσεων.

Τα έγγραφα εκθέτουν εκτεταμένες, παράνομες και εχθρικές δραστηριότητες που διεξάγονται από Τούρκους πράκτορες της ΜΙΤ και διπλωμάτες σε μια χώρα του ΝΑΤΟ. Οι μυστικές επιχειρήσεις, μολονότι στοχεύουν σε μέλη της του Κινήματος Γκιουλέν, αποτελούν παράνομες και εχθρικές πράξεις και δημιουργούν μείζον ζήτημα εθνικής ασφάλειας για την Ελλάδα.





Δείτε επίσης