Τζανάκης: 1.800 νεκροί μέχρι τα Χριστούγεννα

Θα υπάρξουν νεκροί και διασωληνωμένοι, αφού είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο

Το γεγονός ότι τα μοντέλα «δείχνουν» ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα καταγραφούν στη χώρα μας 1.500 – 1.800 νεκροί τόνισε ο Νίκος Τζανάκης.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας υπογράμμισε ότι σε δύο με τρεις εβδομάδες, σχεδόν έως τις 25 Δεκεμβρίου, οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω κορωνοϊού θα συνεχίσουν να κινούνται σε υψηλά διψήφια νούμερα, μεταξύ 79 και 95.

Μάλιστα, είπε ότι ο αριθμός των νεκρών κάποιες ημέρες ενδέχεται να είναι τριψήφιος.

Ταυτόχρονα είπε ότι δεν παρατηρείται περαιτέρω αύξηση και η καμπύλη παρουσιάζει μια οριζοντοποίηση.

Βέβαια, είπε ότι θα υπάρξουν νεκροί και διασωληνωμένοι, αφού είναι πολύ υψηλό το επιδημιολογικό φορτίο.

Ο κ. Τζανάκης Έσπευσε υπογράμμισε ότι «το lockdown είναι πάντα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μας», αλλά εξέφρασε την άποψη πως για να επιβληθεί lockdown η κατάσταση πρέπει να έχει φτάσει στο απροχώρητο και μέχρι τότε – όπως είπε – υπάρχουν πολλά άλλα μέτρα που μπορούν να εφαρμοστούν.

Στο σημείο αυτό μίλησε και για τον δείκτη που θα καθορίσει αν έχουμε φτάσει στο απροχώρητο, τονίζοντας πως αν οι καθημερινές εισαγωγές στα νοσοκομεία ξεπεράσουν τις 550 θα χρειαστούν ρηξικέλευθες αποφάσεις ωστόσο «απέχουμε από αυτό».

Όπως είπε τώρα γίνονται κατά μέσο όρο 440 εισαγωγές την ημέρα και εξήγησε πως με 600 και 700 νέες νοσηλείες, τα νούμερα των διασωληνωμένων θα είναι δύσκολα διαχειρίσιμα χωρίς και την καθοριστική συμβολή του ιδιωτικού τομέα.

Τέλος, ανέφερε πως για κάθε χίλια επιπλέον κρούσματα κορωνοϊού θα έχουμε 10 επιπλέον νεκρούς και 50 με 70 διασωληνωμένους ασθενείς.