Σαρηγιάννης: Στις 15 Ιουνίου θα πέσουμε από τα 1000 κρούσματα την ημέρα

Ο Νίκος Τζανάκης έκανε λόγο για αποκλιμάκωση στις νοσηλείες των ασθενών με κορωνοϊό κατά 30% στα νοσοκομεία.

Ο καθηγητής πνευμονολογίας, μιλώντας στην τηλεόραση του Open TV, είπε ότι τα self test δεν είναι 100% αξιόπιστα, αλλά είναι ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια της πολιτείας, αφού προλαμβάνει ορισμένα κρούσματα.

Από τις 10 Απριλίου, ο μέσος κυλιόμενος όρος των κρουσμάτων θα είναι 500-600 την ημέρα. «Η αποκλιμάκωση είναι αργή, αλλά γίνεται», υπογράμμισε ο κ. Τζανάκης, ενώ εξήγησε πως καταγράφεται και μια βελτίωση περίπου 15% στα κρεβάτια των ΜΕΘ.

Παρ όλα αυτά, συνέχισε λέγοντας ότι παραμένει υψηλά ο δείκτης θνησιμότητας, ο οποίος ωστόσο πάντα καθυστερεί και για την ακρίβεια πέφτει 3 σχεδόν εβδομάδες μετά την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πνευμονολογίας, ουσιαστική αποκλιμάκωση των κρουσμάτων θα σημειωθεί μετά το πρώτο δεκαήμερο του Ιουνίου που το 30 – 35% των πολιτών θα είναι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις. «Τότε θα δούμε μια σαφή αποκλιμάκωση των πανδημικών δεικτών», είπε.

Όσον αφορά στη χρήση της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, σημείωσε πως αυτή μπορεί να αποφεύγεται αν οι πολίτες κρατούν 3, 4 μέτρα απόσταση από την διπλανή παρέα και βγαίνουν με ανθρώπους που έχουν εμπιστοσύνη πως τηρούν τα μέτρα προστασίας.