Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο 105,5», ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μίλησε με τα καλύτερα λόγια για την εκλεγείσα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου.

Παράλληλα, πρόσθεσε πως η Νέα Δημοκρατία «εφαρμόζει μια πολιτική στα εργασιακά α λα ΔΝΤ χωρίς το ΔΝΤ», ενώ εξέφρασε την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για την Παιδεία.

Αναλυτικά:

Κύρια σημεία συνέντευξης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή A΄Αθήνας, Δημήτρη Τζανακόπουλου, στον ρ/σ «Στο Κόκκινο 105,5» και το δημοσιογράφο Ν. Σβέρκο

Για την εκλογή ΠτΔ

•         Η υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι μια εξαιρετική περίπτωση και ο ΣΥΡΙΖΑ την στηρίζει για όλα όσα εκπροσωπεί, την δημοκρατία, τις ελευθερίες, τα δικαιώματα. 

•         Από την άλλη μεριά είναι κατανοητό ότι με την επιλογή του ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να ξεπεράσει τα δικά του αδιέξοδα, να παρακάμψει τις εσωτερικές του συγκρούσεις και πιέσεις κυρίως από την σκληρή ακροδεξιά ομάδα Σαμαρά. Έτσι απέφυγε  μια επιλογή που θα τον καθιστούσε ολοκληρωτικά όμηρο της ακροδεξιάς πτέρυγας του κόμματός του

•         Για αυτόν το λόγο όμως σύρθηκε σε μια επιλογή που δεν την πιστεύει και εκπροσωπεί όλα εκείνα που με την πολιτική του ακυρώνει καθημερινά.

•         Πρέπει να ευχηθούμε καλή επιτυχία στην, σε λίγες ώρες ψηφισμένη ΠτΔ, και πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο κ. Παυλόπουλος ήταν ένας εξαιρετικός ΠτΔ.

•         Ο κ. Μητσοτάκης δεν έχει εξηγήσει ακριβώς τους λόγους που δεν πρότεινε την ανανέωση της θητείας του κ. Παυλόπουλου. Νομίζω ότι αυτό συνέβη επειδή ο κ. Παυλόπουλος δεν συμμετείχε στο αντί-Σύριζα μέτωπο.

Για το ν/σ για την παιδεία

•         Πρόκειται για μια εξυπηρέτηση των κολλεγαρχών που με αυτό τον τρόπο ανατιμούν το «εμπόρευμά» τους και εκτιμώ ότι είναι ένα ακόμη γραμμάτιο που  ξεπληρώνει η ΝΔ η οποία δεν διστάζει να παραβιάσει και το Σύνταγμα και να παρακάμψει τις απαγορεύσεις του άρθρου 16. 

•         Εδώ έχουμε μια de facto εξίσωση των κολλεγίων με τα ΑΕΙ καθώς για πρώτη φορά θα υπάρξουν μόνιμοι διορισμοί στο ελληνικό δημόσιο που θα αποδέχονται αυτήν την εξίσωση. Πρόκειται για μια απαράδεκτη και καταστροφική κίνηση.

Για τα εργασιακά

•         Στην πραγματικότητα η ΝΔ εφαρμόζει μια πολιτική στα εργασιακά α λα ΔΝΤ χωρίς το ΔΝΤ.

•         Δύο είναι τα πράγματα που πρέπει να γίνουν :

Από τη μία μεριά η κινητοποίηση των εργαζομένων μπορεί να βάλει εμπόδια σε αυτήν την πολιτική απορρύθμισης.

Από την άλλη μεριά, σε μια διάδοχη κατάσταση, το ξήλωμα αυτών των ρυθμίσεων και η επαναφορά προστατευτικών διατάξεων με την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αυξήσεις του κατώτατου μισθού και άλλες προστατευτικές ρυθμίσεις.

•         Συγκρούονται δύο μοντέλα για την ανάπτυξη. Από τη μια το μοντέλο της ΝΔ που θέλει να εκκαθαρίσει όλες τις δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας πράγμα που οδηγεί στην πλήρη απορρύθμισή της. Από την άλλη το μοντέλο του Σύριζα που βάζει την εργασία στο επίκεντρο ώστε οι θεσμοί να λειτουργούν προστατευτικά προς τους εργαζόμενους.

Για την εξωτερική πολιτική

•         Η ΝΔ μετά το φιάσκο της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ και το φιάσκο της απουσίας της χώρας από τη διάσκεψη του Βερολίνου επιχειρεί με ένα επικοινωνιακό μπαράζ να ανατρέψει την εικόνα αλλά δε νομίζω ότι τα καταφέρνει.

•         Η επιστολή Πομπέο δεν μπορεί να διορθώσει την εικόνα που έχει διαμορφωθεί και την ελληνική εξωτερική πολιτική και αυτό είναι δυστύχημα.

•        Η ΝΔ και ο κος Μητσοτάκης επιχειρούν  να διαχειριστούν και αυτό το πεδίο της πολιτικής με όρους επικοινωνίας. Εδώ όμως δεν μπορούν να διορθωθούν τα πράγματα για τον κ. Μητσοτάκη με την στήριξη των μιντιαρχών και με την φιλοκυβερνητική προπαγάνδα. 

•         Η Ελλάδα πρέπει να παίξει το ρόλο μιας δύναμης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή και όχι να πορεύεται με όρους εσωτερικής επικοινωνίας σε τόσο κρίσιμα ζητήματα.

22/01/2020