Τζόνσον: «Δεσμεύομαι» για μείωση του ποσοστού μετανάστευσης | 4972284 scaled

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δεσμεύτηκε σήμερα για μείωση του ποσοστού μετανάστευσης αν κερδίσει τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν την Πέμπτη, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν διάκειται εν γένει εχθρικά απέναντι στο να επιτρέπεται σε ξένους να δουλεύουν και να ζουν στη Βρετανία.

Στη Βρετανία θα διεξαχθούν πρόωρες βουλευτικές εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου οι οποίες αναμένεται να αποφασίσουν για το μέλλον του Brexit και της πέμπτης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο, με τους ψηφοφόρους να έχουν να επιλέξουν κατά κύριο λόγο ανάμεσα στους κυβερνώντες Συντηρητικούς υπό τον Τζόνσον και τους αντιπολιτευόμενους Εργατικούς υπό τον Τζέρεμι Κόρμπιν.

Οι κάλπες ανοίγουν στις 09:00 ώρα Ελλάδος την Πέμπτη στη Βρετανία και θα κλείσουν στις 24:00 ώρα Ελλάδος, όταν μια δημοσκόπηση κατά την έξοδο από τις κάλπες (exit poll) αναμένεται να δώσει τις πρώτες ενδείξεις για το ποιος κέρδισε. Ο Τζόνσον είναι πιθανόν να χρειαστεί περισσότερες από 320 έδρες για να διασφαλίσει ότι θα παραμείνει πρωθυπουργός και θα επικυρώσει την συμφωνία στην οποία κατέληξε τον Οκτώβριο με την ΕΕ για το Brexit.

Μετανάστευση

“Οι αριθμοί θα μειωθούν επειδή θα μπορούμε να ελέγξουμε το σύστημα προς αυτήν την κατεύθυνση”, δήλωσε ο Τζόνσον στο Sky News. “Αυτό που νομίζω ότι δεν είναι σωστό είναι να έχουμε μια προσέγγιση που είναι ανεξέλεγκτη και δεν έχει περιορισμούς σε αυτό”.

Ο Τζόνσον δεσμεύτηκε για μια προσέγγιση που θα στηρίζεται στα μόρια για τον έλεγχο της μετανάστευσης. Αυτό στο οποίο θα επικεντρωθεί, πρόσθεσε, θα είναι η μείωση της μετανάστευσης ανειδίκευτων, ενώ θα υπάρχει περιθώριο για αυτούς που έχουν υψηλή ειδίκευση και τους άλλους εργαζομένους που θα θέλουν να πάνε στη Βρετανία.

“Δεν διάκειμαι εχθρικά απέναντι στην μετανάστευση (…) Είμαι οπαδός του να επιτρέπεται στους ανθρώπους να έρχονται σε αυτήν τη χώρα και το θεωρώ φανταστικό αν έχουν ταλέντα και θέλουν να κάνουν πράγματα και να φτιάξουν τις ζωές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και να μπορούν να συμβάλλουν στη χώρα μας”, σημείωσε.

Από την κουβέντα δε θα μπορούσεναλείπει και το Brexit, για το οποίο τόνισε: “Το Brexit είναι η πιο ριζοσπαστική και βαθιά αλλαγή στην διαχείριση αυτής της χώρας. Είναι απαραίτητο -δεν μπορούμε να πάμε μπροστά χωρίς αυτό”.

Η παρανομία και το… ποδήλατο

Στη συνέχεια ο Τζόνσον ρωτήθηκε για το χειρότερο πράγμα που μπορεί να ομολογήσει ότι έχει διαπράξει και απάντησε ότι έκανε ποδήλατο πάνω στο πεζοδρόμιο.

“Νομίζω ότι όταν κάποτε χρησιμοποιούσα καθημερινά για τις μετακινήσεις μου ποδήλατο, κάποιες φορές παραβίαζα τον νόμο και έκανα ποδήλατο πάνω στο πεζοδρόμιο. Θέλω να γνωρίζετε πόσο καταδικάζω και αποδοκιμάζω εκείνους που κάνουν ποδήλατο πάνω στο πεζοδρόμιο και θεωρώ ότι ήταν λάθος και αισθάνομα άσχημα γι αυτό. Αλλά μπορεί κάποιες φορές να οδηγούσα το ποδήλατο στο πεζοδρόμιο…”.

Ερωτηθείς επίσης αν τον αγχώνει το κλείσιμο της ψαλίδας στις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, ο Τζόνσον απάντησε: “Φυσικά, δίνουμε μάχη για κάθε ψήφο. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας”.

«Δεν υπάρχει ρωσικό χρήμα πίσω από την καμπάνια των Συντηρητικών»

Το Συντηρητικό Κόμμα του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δεν έχει χρηματοδοτήσει την προεκλογική του εκστρατεία με ρωσικό χρήμα, δήλωσε σήμερα στο BBC ο υπουργός Ασφάλειας Μπράντον Λιούις.

Ερωτηθείς αν το κόμμα του χρηματοδοτείται με ρωσικά χρήματα, ο Λιούις σημείωσε: “Όχι η χρηματοδότηση του Συντηρητικού Κόμματος προέρχεται από ανθρώπους που έχουν δηλωθεί μέσω της Εκλογικής Επιτροπής και είναι Βρετανοί πολίτες”.

Στη Βρετανία δεν επιτρέπεται σε ξένους υπηκόους να κάνουν δωρεές στα πολιτικά κόμματα.