Το γεγονός ότι η Βρετανία θα μπορούσε να στείλει ανθρώπους και ειδικούς για να επιτηρούν τον σεβασμό μιας ενδεχόμενης κατάπαυσης του πυρός στη Λιβύη επεσήμανε ο Μπόρις Τζόνσον, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης του Βερολίνου για την ειρήνευση της αφρικανικής χώρας.

Κατά την άφιξή του στη γερμανική πρωτεύουσα, ο Βρετανός πρωθυπουργός δήλωσε στο Sky News ότι είναι καιρός οι εξωτερικοί μεσολαβητές να σταματήσουν να επεμβαίνουν σε αυτόν τον πόλεμο.

Συγκεκριμένα, είπε: «Οι συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων δεν τελειώνουν παρά μόνο όταν αυτές οι εξωτερικές δυνάμεις αποφασίσουν πως θέλουν να τους βάλουν τέλος», δήλωσε ο συντηρητικός Μπόρις Τζόνσον, προσθέτοντας πως θέλει «μια ειρηνευτική διαδικασία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», διότι «ο λιβυκός λαός έχει υποφέρει αρκετά».

Όσον αφορά στον ρόλο της χώρας του σε περίπτωση επιτυχίας των διεθνών συνομιλιών που έχουν στόχο την πλήρη και διαρκή διακοπή των εχθροπραξιών, ο συντηρητικός πρωθυπουργός είπε: «Aν υπάρξει κατάπαυση του πυρός, θα μπορούσαμε προφανώς να κάνουμε αυτό που κάνουμε πολύ καλά, δηλαδή να στείλουμε ανθρώπους, ειδικούς για να επιτηρούν την κατάπαυση του πυρός».

Προς το παρόν δεν υπάρχει κατάπαυση του πυρός ενόψει» και πρόσθεσε προσθέτοντας πως η Βρετανία «θα ζητήσει σήμερα να υπάρξει».