UEFA - Σούπερ Λίγκα: Η διαμάχη τους εμπλουτίζεται με νέα επεισόδια

Η μεγάλη μάχη UEFA – Σούπερ Λίγκα τώρα δείχνει να ξεκινάει. Μπορεί μέχρι στιγμής να είχαμε μερικές μικρές μάχες, όμως τώρα τα πράγματα αρχίζουν και σοβαρεύουν για τα καλά και τα πάντα μπορεί να ανατραπούν με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το δικαστήριο που έχει τη δύναμη να αλλάξει το πρόσωπο του ποδοσφαίρου για πάντα ή να κρίνει αβάσιμη την έφεση του Ισπανού δικαστή, Ρουίθ ντε Λάρα ο οποίος, με εντολή, συνοδεύει την εξέγερση κατά του συστήματος των Ρεάλ Μαδρίτης, Γιουβέντους και Μπαρσελόνα και κάλεσε την Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία να άρει οποιαδήποτε ποινή έχει επιβάλει, έστω και στα χαρτιά.

Η πλοκή αυτής της διαμάχης εμπλουτίζεται με νέα επεισόδια. Η UEFA ακυρώνει τη διαδικασία κατά των τριών συλλόγων και τιμωρεί τους μετανοούντες. Η ίδια η UEFA, όμως, που έχει ως στόχο να απορρίψει τον Ισπανό δικαστή προτείνοντας, ας πούμε, «παρατυπίες» στη δραστηριότητά του πολύ «κοντά» σε αυτή της Ρεάλ. Αν δούμε μάλιστα την διατύπωση της αγγλικής εφημερίδας Guardian, σύμφωνα με την οποία οι σύλλογοι της Premier προσπαθούν να κάνουν τους τρεις σκληροπυρηνικούς να παραιτηθούν. Και βεβαίως τώρα τον λόγο έχει το Ανώτατο Δικαστήριο που ξεκίνησε, ορίζοντας εισηγητή δικαστή τον 47χρονο Τσέχο, Γιαν Πάσερ και γενικό εισαγγελέα – δικαστή, τον Έλληνα, Αθανάσιο Ράντο 68 ετών. Αμφότεροι είναι στο Δικαστήριο του Λουξεμβούργου από τα τέλη του 2020.

Η πρώτη προθεσμία είναι στα μέσα Οκτωβρίου, όπου όλα τα εμπλεκόμενα μέλη , συμπεριλαμβανομένων των κρατών θα παρουσιάσουν υπομνήματα και ο δικαστής θα συνοψίσει και θα παρουσιάσει στο δικαστήριο. Ο δικηγόρος θα παρουσιάσει τα συμπεράσματά του. Όλων η μνήμη πάει στο μακρινό 1995 και στην υπόθεση Μποσμάν, που άλλαξε κατά πολύ το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο. Καλύτερο ή όχι αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Τότε ο δικηγόρος Λαντς υποστήριξε ότι ο ποδοσφαιριστής είναι εργαζόμενος και το Δικαστήριο δέχθηκε την θεωρία του. Σίγουρα η απόφαση δεν θα παρθεί πριν το 2023.

Ο Μάνος Σταραμόπουλος γράφει στο vradini.gr για τον Δημήτρη Γραμμόζη της Σάλκε | staramopoulos

Μάνος Σταραμόπουλος Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων
Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHSΑνταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball. com, Mundo Deportivo

Πρέπει να παραδεχθούμε ότι αποτελεί μεγάλη τιμή που η Ελλάδα για μία ακόμη φορά έχει δικαστικό λειτουργό σε τόσο υψηλά κλιμάκια. Πριν μερικά χρόνια, υπήρχε ο εξαίρετος Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Βασίλης Σκουρής.

Τώρα από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 και πιο συγκεκριμένα από τις 10 έχουμε ένα ακόμη Έλληνα, τον 68χρονο Αθανάσιο Ράντο. Πτυχιούχο νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών (1976), κάτοχο μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών στο ευρωπαϊκό δίκαιο του Ελεύθερου Πανεπιστημίου Βρυξελλών (1990). Fellow στο Διεθνές Ινστιτούτο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Γενεύη (Ελβετία)/Στρασβούργο (Γαλλία) (1992). Δικηγόρο Αθηνών (1978-1979), Εισηγητή, Πάρεδρο, Σύμβουλο, Αντιπρόεδρο και, από τον Φεβρουάριο 2020, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (1979-2020). Πρόεδρο πολυάριθμων νομοπαρασκευαστικών επιτροπών και μέλος της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής.

Διδάσκων στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Διδάσκων ευρωπαϊκού και διοικητικού δικαίου στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών (1995-2016). Πρόεδρο του Πειθαρχικού Συμβουλίου Μελών Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (πλείονες θητείες μεταξύ 2011 και 2020), πρόεδρο του Ειδικού Δικαστηρίου Αγωγών Κακοδικίας (πλείονες θητείες μεταξύ 2011 και 2020). Μέλος και έπειτα πρόεδρος του Ανωτάτου Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης (πλείονες θητείες μεταξύ 1996 και 2020), μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου (πλείονες θητείες μεταξύ 2000 και 2020)· συντάκτης πολυάριθμων δημοσιεύσεων και Γενικός Εισαγγελέας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο από τις 10 Σεπτεμβρίου 2020.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η τέως γενική εισαγγελέας του Ηνωμένου Βασιλείου Ελεανόρ Σάρπστον είχε προσφύγει στο ΔΕΕ για να παραμείνει στην θέση της καθώς δεν είχε λήξει ακόμη η θητεία της. Έτσι το ΔΕΕ είχε μπλοκάρει με προσωρινή διαταγή τον διορισμό του κ. Ράντου, αλλά μόλις εξετάσθηκε η υπόθεση αμέσως απορρίφθηκε.

Η Ελεανόρ Σάρπστον υποστήριζε ότι μια πρόωρη αντικατάστασή της παραβιάζει την ανεξαρτησία του ΔΕΕ, παρά το γεγονός ότι έχει μεσολαβήσει το Βrexit του Ηνωμένου Βασιλείου (σ.σ.: έπαψε να είναι κράτος-μέλος της ΕΕ) και ότι πρέπει να ολοκληρώσει τη θητεία της στην θέση που κατέχει (6 Οκτωβρίου 2021). Η προσφυγή απορρίφθηκε και ο κ. Ράντος ανέλαβε την θέση του όπου κύκλοι ανέφεραν ότι «θα τιμήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση και την πατρίδα του».

Τώρα υπάρχει μπροστά του ένα μεγάλο διακύβευμα και φυσικά η προσοχή όλων θα είναι στραμμένη στον κ. Ράντο…