Ο Βαγγέλης Ζάχος είναι ένα παιδί με ήθος, ευγένεια, γλυκύτητα και χαμηλούς τόνους, κάτι που τον δίδαξαν οι υπέροχοι γονείς του. Αγαπητός στο χώρο του και συνεπής στη δουλειά του, ξεχωρίζει για το ταλέντο και τις σωστές -πάντα –επιλογές του ως ενδυματολόγος.

Απόφοιτος του ‘96 της Σχολής Βελουδάκη, κέρδισε το 2ο Βραβείο Καλύτερου Νέου Σχεδιαστή στα SIFA 1995. Ενδυματολόγος σε περισσότερα από 800 διαφημιστικά spots για Ελλάδα και εξωτερικό. Αγαπημένο νησί του οι Σπέτσες.

Έχει συνεργαστεί με τις τηλεοπτικές εκπομπές: «Hackers» – Αlter, «Αυτό μας έλειπε» – Alpha, «Tv stars παρουσιάστε» -Alpha,«Dream show» θεατρικό – Alpha,«Just the 2 of us» – Μega,«Πολύ μπλα μπλα» – Αlter, «Τροχός της τύχης» – Star, «Το πρωινό» – Ant1, «Καλό μεσημέρακι» – Skai Tv. Την πρώτη του συνέντευξη, σπουδαστής ακόμη, την έδωσε στη «Βραδυνή».

Βαγγέλη, αν και νέος, πολλά χρόνια ασχολείσαι με τη Μόδα, η πρώτη σου συνέντευξη στη «Βραδυνή» ήταν. Πες μας για την αγάπη σου αυτή, από μικρός την είχες;

«Η αλήθεια είναι ότι παιδί ακόμα, γύρω στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, ακούγοντας μουσική παρακολουθούσα τα pop icons της εποχής. Αυτό που μου κέντριζε το ενδιαφέρον ήταν το στιλ τους, τα ρούχα τους και η διαφορετική εικόνα που είχαν. Παράλληλα, ζωγράφιζα καλά, και στη συνέχεια το ανέπτυξα σε σχέδιο μόδας. Οι γονείς μου βλέποντας ότι είχα μια κλίση σε αυτό, με βοήθησαν και με καθοδήγησαν σωστά». 

Όμως, δεν ξεκίνησες με το να σχεδιάζεις ρούχα. Με τι πρωτοασχολήθηκες;

«Τελειώνοντας τις σπουδές μου στη Σχολή Βελουδάκη, εργάστηκα στο χώρο της Διαφήμισης ως βοηθός ενδυματολόγου. Μου άρεσε πάρα πολύ, και 4 μήνες μετά, έκανα την πρώτη μου προσωπική δουλειά. Την ευκαιρία μού την έδωσε η Τζίνα Περιμένη, δίπλα στην οποία έμαθα πάρα πολλά». 

Και για τους Ολυμπιακούς του 2004 τι έκανες;

«Την περίοδο εκείνη δούλευα, κατά κύριο λόγο, στη Διαφήμιση. Έκανα ένα μεγάλο ποσοστό της διαφημιστικής καμπάνιας Ολυμπιακοί – Παραολυμπιακοί Αγώνες Αθήνα 2004. Μία από αυτές ήταν και το spot που προβλήθηκε παγκόσμια διαφημίζοντας τη χώρα μας». 

Με την τηλεόραση πότε και πώς άρχισε η συνεργασία σου;

«Η πρώτη μου δουλειά ήταν η εκπομπή “Hackers” στο Alter, το 2000».

Για πολλά χρόνια ήσουν ενδυματολόγος της Φαίης Σκορδά και τώρα του Νίκου Μουτσινά. Σε ακούν στο τι τους προτείνεις;

«Με τη Φαίη γνωριστήκαμε το 2006 στο Alter. 13 χρόνια δουλέψαμε πολύ, και πολύ καλά, μαζί. Είμαστε πρωτοπόροι σε πολλά. Τολμώ να πω ότι αλλάξαμε την εικόνα που είχε μέχρι τότε ο κόσμος για τα τηλεοπτικά πρόσωπα, φέρνοντας έναν αέρα ανανέωσης. Με τον Νίκο είναι η δεύτερη σεζόν που είμαστε μαζί. Έχουμε μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και χημεία. Εκεί ακριβώς βρίσκεται και το μυστικό. Στη συνεργασία. Να προτείνεις αφού ακούσεις τι έχουν να σου πουν. Ο παρουσιαστής δεν είναι ρόλος, είναι ο εαυτός του. Πρέπει ο ενδυματολόγος να μπει στο “καλούπι” αυτό και να δουλέψει». 

Με τον Νίκο Μουτσινά είστε καθημερινά. Πόσο τρέξιμο έχει; Κάθε ημέρα πηγαίνεις σε άλλο μαγαζί, παίρνεις τα ρούχα και μετά καθαριστήριο και τα ξαναπηγαίνεις πίσω, ή δεν γίνεται έτσι;

«Όπως κάθε δουλειά, έτσι και αυτή έχει τρέξιμο. Καθημερινά παραλαμβάνουμε και επιστρέφουμε ρούχα. Φροντίζω να έχω μεγάλο απόθεμα πάντα. Επειδή, όμως, είναι και μία εκπομπή επικαιρότητας, πολλές φορές χρειάζεται να βρεις κάτι τελευταία στιγμή. Εκεί , παίζει ρόλο η εμπειρία».

Πιστεύω ότι στο «Καλό Μεσημεράκι» θα περνάτε ωραία και θα γελάτε. Εσύ έχεις αναλάβει όλη την παραγωγή και την… πολύχρωμη «Βάνια»… Είστε πολλοί, πώς είναι η συνεργασία σας;

«…Ο Νίκος, η “Βάνια” (Ματίνα Νικολάου) οι Alcatrash. Είναι η εκπομπή που ο καθένας βγάζει την τρέλα του και με ένα μαγικό τρόπο όλο αυτό συντονίζεται. Το πιο ευχάριστο είναι πως αυτό περνάει στο κοινό και συντονίζεται και εκείνο μαζί μας».

Υπάρχουν κακοντυμένοι της τηλεόρασης; Μήπως δεν ακούνε τους ενδυματολόγους και έχουν κακό γούστο οι ίδιοι; Δεν συμβαίνει και αυτό; 

«Η τηλεόραση, και το θέαμα γενικότερα, είναι εικόνα. Η σωστή σύνθεση πραγμάτων θα αποτελέσει μία άρτια εικόνα. Art direction, styling,make up, μαλλιά, φώτα κ.λπ., πρέπει να συντονιστούν. Οπότε ναι, παίζει σημαντικό ρόλο. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιον μόνιμα κακοντυμένο. Ατυχείς στιγμές έχουμε όλοι». 

Πέρσι έκανες τα κοστούμια για το «ΒΕΡΒΕΡΙΤΣΑ Reloaded», του Νίκου Μουτσινά. Η εμπειρία σου για πρώτη φορά, από το Θέατρο;

«Είναι μία από τις ωραιότερες δουλειές που έχω κάνει! Τελείως διαφορετικό απ’ οτιδήποτε. Τον ευχαριστώ πολύ και για την ευκαιρία αλλά και για την καλλιτεχνική ελευθερία που μου έδωσε». 

Και ο… Βαγγέλης τι εκτιμά στους ανθρώπους, τι αποστρέφεται και ποιο είναι το μότο του για να ξεπερνά τις δυσκολίες;

«Εκτιμώ την ειλικρίνεια και το σεβασμό. Αποστρέφομαι το ψέμα, την έπαρση και την τεμπελιά. Δυσκολίες και προβλήματα υπάρχουν σε κάθε επάγγελμα και στη ζωή. Όλα ξεπερνιούνται με σκέψη και προσπάθεια». 

Ένα όνειρό σου που θέλεις να πραγματοποιήσεις;

«Μέχρι τώρα, δόξα τω Θεώ, είχα την ευκαιρία να κάνω πολλά και διαφορετικά πάνω στη δουλειά μου. Θεωρώ ότι ήμουν τυχερός. Δεν έχω επιμεληθεί ποτέ κάποια εμφάνιση στην Εurovision. Λόγω της λατρείας μου στα show, είναι κάτι που θα ‘θελα να κάνω. Θα ήταν μία εμπειρία»!

Σου το ευχόμαστε, γιατί το αξίζεις!

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»