Βαλέρια Κουρούπη: Μετά από δύο χρόνια αποχής, υπάρχει ένα έντονο συναίσθημα ανάστασης στο Θέατρο | kouroupi1

Βαλέρια, η αγάπη σας για την Υποκριτική και τη Μουσική είναι οικογενειακή υπόθεση; Το μήλο, δηλαδή, έπεσε κάτω από τη μηλιά;

«Είναι καθοριστικό το περιβάλλον μέσα στο οποίο μεγαλώνει ένα παιδί για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα και των επιλογών του. Εγώ μεγάλωσα σε περιβάλλον καλλιτεχνικό από όλες τις απόψεις, και δεν γλίτωσα! Ίσως ήταν και ενός είδους προγραμματισμός, αλλά τα βιώματα ήταν έντονα, και για ένα παιδί ο κόσμος της Τέχνης είναι αφάνταστα γοητευτικός».

Της ΕΣΜΕΡΑΛΔΑΣ ΑΓΑΠΗΤΟΥ

Τώρα πρωταγωνιστείτε στην «Ποντικοπαγίδα», μιλήστε μας για το ρόλο σας. Και τα συναισθήματα μετά από καιρό αποχής από τη σκηνή λόγω Covid;

«Αισθάνομαι πραγματικά ευλογημένη φέτος! Αφ’ ενός συνεργάζομαι με ανθρώπους που εκτιμώ πολύ, από την Κίρκη Καραλή, που έκανε τη σκηνοθεσία, και τους επί σκηνής συναδέλφους μου, έως τον παραγωγό μας Δημήτρη Αρχιμανδρίτη, που για μένα είναι ένα φωτεινό παράδειγμα παραγωγού που σε κάνει να χαίρεσαι που δουλεύεις μαζί του.
Αφ’ ετέρου, μετά από δύο χρόνια αποχής, υπάρχει ένα έντονο συναίσθημα ανάστασης στο Θέατρο και είμαι ευτυχής που το βιώνω. Η προσέλευση του κοινού, όπως και η δίψα του για επικοινωνία, είναι συγκινητική. Ο Πολιτισμός κάνει τον αγώνα του να ανακάμψει μετά τα “χαστούκια” που έφαγε λόγω Covid και κακών κυβερνητικών χειρισμών. Υποδύομαι μία γυναίκα μυστηριώδη και δυναμική, που μιλά έξω απ’ τα δόντια».

Εσάς τα αγαπημένα σας έργα ποια είναι και στο Θέατρο και στον Κινηματογράφο;

«Δεν υπάρχει κατηγορία συγκεκριμένη που αγαπώ. Θέλω να βλέπω ωραίες ιστορίες, ειπωμένες με άποψη, σκηνοθετημένες με υψηλή αισθητική και παιγμένες με αλήθεια και καλή πρόθεση».

Ενώ έχετε συμμετάσχει σε πολλά σίριαλ, και τώρα στο «Χαιρέτα μου τον Πλάτανο», έχετε πει ότι η τηλεόρασή σας είναι κλειστή. Ισχύει και γιατί;

«Από παιδί δεν παρακολουθούσα τηλεόραση, είμαι υπερδραστήριος άνθρωπος και προτιμούσα πάντα να δρω από το να παρακολουθώ. Επίσης, η τηλεόραση ως έννοια δεν με καλύπτει, δεν με ταξιδεύει. Προτιμώ το σινεμά και τα βιβλία, μία βόλτα ή να κάνω γυμναστική».

Είστε υπέρ του κινήματος #MeToo ή περασμένα… ξεχασμένα; Αν και θα πρέπει να συγκλονιστήκατε από τα όσα καταγγέλθηκαν για τον Πέτρο Φιλιππίδη, με τον οποίο συμμετείχατε μαζί στο «Χαιρέτα μου τον πλάτανο»…

«Είμαι πάντα υπέρ της αλήθειας, του θάρρους,της αντίστασης. “Περασμένα ξεχασμένα” δεν υπάρχουν όταν έχουν κακοποιηθεί και τραυματιστεί ψυχές. Μακάρι το #ΜeΤoo να γίνει αφορμή να μιλούν δυνατά καθημερινά όλο και περισσότεροι άνθρωποι».

Τι πιστεύετε, στην Ελλάδα υπάρχει αξιοκρατία; Είναι ο καλύτερος για το ρόλο αυτός που παίρνει τη δουλειά;

«Εξαρτάται, όπως συμβαίνει σε όλα τα επαγγέλματα σε όλον τον κόσμο. Υπάρχουν δουλειές που γίνονται με αξιοκρατία και ψάχνουν εξονυχιστικά για τους καλύτερους του είδους, και δουλειές που γίνονται με “φίλους” και με το ρίσκο του αντίστοιχου αποτελέσματος».

Η μητρότητα σας άλλαξε; Και τηλεόραση, θέατρο, προλαβαίνετε να είστε και μαμά;

«Με άλλαξε ολοσχερώς, άλλαξε την κοσμοθεωρία μου και την αντίληψή μου για τον κόσμο και τους ανθρώπους. Με μαλάκωσε, με λείανε. Προλαβαίνω όπως όλες οι σκληρά εργαζόμενες μαμάδες του κόσμου. Με κενά, ελλείψεις, ενοχές και άπειρη αγάπη, που είναι η βενζίνη και η ντόπα μας»!

Ποιο προσόν σε ένα άτομο θεωρείτε σημαντικό;

«Την ενσυναίσθηση. Όσο μεγαλώνω, τόσο περισσότερο εκτιμώ τους ανθρώπους που αντιλαμβάνονται πώς αισθάνονται οι γύρω τους».

Η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

«Να μην παίρνω τον εαυτό μου πολύ σοβαρά».

Ποιος σας έχει επηρεάσει περισσότερο στη ζωή σας;

«Ο πατέρας μου, ο πρώην άντρας μου, η κολλητή μου».

Ένα ελάττωμα και ένα προσόν σας;

«Είμαι control freak, θέλω να ελέγχω τα πάντα, και έτσι αγχώνομαι πολύ και πιέζω τον εαυτό μου.
Προτέρημά μου θεωρώ την ανοιχτοσύνη μου, δεν εγκλωβίζομαι στις απόψεις μου, ακούω με σεβασμό αντίθετες γνώμες από τη δική μου».

Πιστεύετε ότι όλα συμβαίνουν ή δεν συμβαίνουν για κάποιο λόγο;

«Είμαι σίγουρη πως όλα συμβαίνουν για κάποιον λόγο, πιστεύω ακράδαντα στο θεϊκό σχέδιο».

Το μότο σας για να ξεπερνάτε τις δυσκολίες;

«Θα περάσουν τα σύννεφα.  Θα ’ρθουν χελιδόνια, θα ’ρθει η άνοιξη ξανά».

Τι σας ενοχλεί στη σημερινή κοινωνία;

«Η έλλειψη αγωνιστικότητας και μαχητικότητας. Η παραίτηση και η εγκατάλειψη της μοίρας και της ζωής μας στα χέρια ανίκανων και επικίνδυνων ηγετών».

Μουσικά σχέδια υπάρχουν; Κάποια εμφάνισή σας;

«Μουσικά όνειρα υπάρχουν, που φιλοδοξώ να γίνουν σχέδια, και αμέσως μετά, πράξη. Ονειρεύομαι για φέτος το χειμώνα ένα reunion των Apotihans»!

«Στην κοινωνία μας με ενοχλεί η έλλειψη αγωνιστικότητας και μαχητικότητας. Η παραίτηση και η εγκατάλειψη της μοίρας και της ζωής μας στα χέρια ανίκανων και επικίνδυνων ηγετών».

Βιογραφικό

Η Βαλέρια Κουρούπη γεννήθηκε στην Αθήνα και η επαφή της με την Τέχνη έγινε σε μικρή ηλικία, καθώς κατάγεται από οικογένεια καλλιτεχνών (μουσικών, μαέστρων, τραγουδιστών). Είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Ωδείου Αθηνών. Αδελφή της μητέρας της είναι η ηθοποιός Ναταλία Τσαλίκη και θαυμάζει πολύ το θείο της Γιάννη Μπέζο. Με τον πρώην σύζυγό της, Νίκο Ξύδη, γιο της Ελένης Βιτάλη, διατηρεί άριστες σχέσεις. Μοιράζει το χρόνο της μεταξύ θεατρικών και μουσικών σκηνών και έχει ένα γιο. Έχει συμμετάσχει σε σίριαλ, θεατρικά έργα. Όμορφη, δυναμική και από τις ταλαντούχες της γενιά της, επιλέγει τους ρόλους της, που όλοι είναι αξιόλογοι. Τώρα πρωταγωνιστεί στην «Ποντικοπαγίδα», στο θέατρο «Νέος Ακάδημος» και στην τηλεόραση στο «Χαιρέτα μου τον πλάτανο».

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»