«Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να στείλει ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι αν συνεχίσει αυτήν την προκλητική συμπεριφορά αμφισβήτησης των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους – μέλους της, όπως η Ελλάδα, τότε η πόρτα των Βρυξελλών θα είναι κλειστή για την Άγκυρα».

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στο ΘΕΜΑ Radio 104.6 και τον Τάκη Σπηλιόπουλο, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Βιέννη, προκειμένου να συμμετάσχει από κοινού με τον Υπουργό Εξωτερικών Ν. Δένδια στο σημερινό έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε τη σημασία της στάσης της Ευρώπης, σημειώνοντας πως πρέπει να αρθρώσει ενωμένη, με μία φωνή, ένα ξεκάθαρο μήνυμα συμπαράστασης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση – όπως είπε – «δεν θα είναι χαμένη η Ελλάδα αλλά θα είναι χαμένη η Ευρώπη, η οποία θα δείξει προς τους πολίτες της ότι τελικά το πλαίσιο το οποίο έχει θέσει για την κοινή μας λειτουργία και αυτό που περιγράφεται στις συνθήκες και υπάρχει και στο πνεύμα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης δεν μπορεί να το υποστηρίξει». Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ο ίδιος ενημέρωσε τους ομολόγους του υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την τουρκική προκλητικότητα στην Αν. Μεσόγειο, και ότι υπάρχει κλίμα στήριξης και κατανόησης προς τις ελληνικές θέσεις.