Διπλό μήνυμα για ευρωπαϊκή αλληλεγγύη απέναντι στον κορωνοϊό, με την έκδοση ευρωομολόγου και την ανάγκη για σεβασμό του κράτους δικαίου έστειλε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών συμμετείχε νωρίτερα σήμερα (7 Απριλίου) σε τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Εξωτερικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε την έως τώρα δυναμική αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στη συνέχεια, τόνισε ότι είναι αναγκαία και ουσιώδης η επίδειξη ενότητας, αλληλεγγύης και περαιτέρω συντονισμένης δράσης, προκειμένου να επιτευχθεί ο συλλογικός στόχος για μέγιστη προστασία της υγείας των πολιτών, οικονομική υποστήριξή τους και διατήρηση της ενιαίας αγοράς.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στο ευρύ φάσμα οικονομικών επιλογών (Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης, Ευρωπαϊκός Προϋπολογισμός 2021-27) και επεσήμανε την ανάγκη να εκφράσει η ΕΕ με κάθε δυνατό τρόπο την πολιτική της βούληση για τη στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομικών.

Υπενθύμισε δε τη σχετική πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη και των άλλων 8 αρχηγών κρατών για την έκδοση ευρωομολόγου, λέγοντας ότι η ασύμμετρη αυτή κρίση πλήττει όλα τα κράτη-μέλη.

Στην ατζέντα της τηλεδιάσκεψης βρέθηκαν, επίσης, οι προκλήσεις που θέτει η πανδημία για αρχές που βρίσκονται στον πυρήνα της Ένωσης, όπως η δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επέμεινε στην αναγκαιότητα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα να περιφρουρήσει τις ύψιστες αυτές αξίες, χωρίς εκπτώσεις.

Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει η Ένωση να παρακολουθεί στενά τα μέτρα που εφαρμόζονται πανευρωπαϊκά για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, διατηρώντας ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας με όλες τις χώρες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ