Βαρβιτσιώτης για τα 70 χρόνια της ΕΣΔΑ - «Η σύμβαση είναι η νομική μας πυξίδα» | 5

Χαιρετισμό απηύθυνε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για τα 70 χρόνια από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, του κορυφαίου, ευρωπαϊκού, νομικού κειμένου για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η σύμβαση είναι η νομική μας πυξίδα», ανέφερε αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία της φετινής επετείου καθώς οι απροσδόκητες συνθήκες, που αντιμετωπίζουμε λόγω της πανδημίας, καθιστούν πιο επιτακτική  από ποτέ την ανάγκη για τις κυβερνήσεις, τους πολίτες και τα θεσμικά όργανα, να διατηρούν ένα σταθερό σημείο αναφοράς.

Τόνισε, δε, πως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, λόγω της παγκόσμιας απήχησης της Σύμβασης λαμβάνουν παγκόσμιας αποδοχής και παρόλο που προέρχονται από ένα δικαστικό σώμα έχουν πολιτική σημασία και ιδιαίτερο αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις.

«Η νομολογία του Δικαστηρίου έχει καταστεί σημαντικός παράγοντας για τη διαμόρφωση της κοινωνίας του αύριο», επισήμανε και πρόσθεσε πως ο ρόλος του Προέδρου και τα μελών του ΕΔΑΔ είναι σημαντικός καθώς οι πολίτες, ειδικά σε χώρες όπου δοκιμάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες, αναμένουν από αυτούς να μεταφέρουν τα σωστά μηνύματα.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης, αναφέρθηκε και στην ανάγκη προσχώρησης της ΕΕ στη Σύμβαση. “Πιστεύουμε ότι αυτό το ζήτημα είναι μια κρίσιμη πολιτική απόφαση που θα στείλει ένα ισχυρό μήνυμα και δεν πρέπει να παρεμποδίζεται από γραφειοκρατικά και διαδικαστικά εμπόδια”, τόνισε και συμπλήρωσε ότι «σε αυτό το πλαίσιο, σκοπεύουμε να αναδείξουμε το θέμα διοργανώνοντας μια ειδική εκδήλωση για τα 70 χρόνια της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, στην Αθήνα, στις 4 Νοεμβρίου» ως μια εκ των κεντρικών εκδηλώσεων της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Τέλος, υπογράμμισε πως πρέπει να καθορίσουμε ένα σύνολο αρχών σχετικά με την προστασία της Δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε μια εποχή έκτακτης κατάστασης, όπως η πανδημία. «Η Διακήρυξη των Αθηνών για την Προστασία της Δημοκρατίας, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατά την περίοδο μιας πανδημίας, θα περιλαμβάνει και θα προβάλλει αυτές τις αρχές και αξίες», επισήμανε. «Το χρωστάμε στις νεότερες γενιές των Ευρωπαίων, στο Generation-E», κατέληξε.