Πολιτική

Βαρβιτσιώτης για τη Διακήρυξη των Αθηνών: Μια νέα «Βίβλος» για τη Δημοκρατία

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών προχωρεί σε απολογισμό της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας πως αφήνει την Ελλάδα πιο ισχυρή και ενισχυμένη διεθνώς

Βαρβιτσιώτης
Αρθρογράφος: vradini
Από vradini

Τη σημασία της Διακήρυξης των Αθηνών που θα υπογραφεί την ερχόμενη Τετάρτη στην Αθήνα αναδεικνύει σε άρθρο του στο «Βήμα της Κυριακής» ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, πρόκειται για ένα νομικό και πολιτικό κείμενο, που θα καταγράφει για πρώτη φορά παγκοσμίως κατευθυντήριες γραμμές για την προστασία της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καταστάσεις κρίσεων, όπως η πανδημία.

Φιλοδοξία, όπως επισημαίνει, είναι να αποτελέσει έναν πολύτιμο οδικό χάρτη αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων για τις επόμενες γενιές, μια νέα «Βίβλο» των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σημειώνεται πως η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της 130ης Συνόδου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου, που συμπίπτει με τον εορτασμό της επετείου των 70 χρόνων από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Παράλληλα, ο κ. Βαρβιτσιώτης προχωρεί σε απολογισμό της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, τονίζοντας πως αφήνει την Ελλάδα πιο ισχυρή και ενισχυμένη διεθνώς. «Η άσκηση της Ελληνικής Προεδρίας σε έναν Οργανισμό 47 κρατών-μελών και 850 εκατομμυρίων ανθρώπων υπό τους περιορισμούς του Covid ήταν εξαρχής μια μεγάλη πρόκληση.

Τη μετατρέψαμε, όμως, τελικά σε ευκαιρία να νοηματοδοτήσουμε ξανά τις αξίες του παλαιότερου πολιτικού Οργανισμού της Ευρώπης και μάλιστα σε συνθήκες πρωτοφανείς για καιρό ειρήνης» σημειώνει περαιτέρω.

Αποκρυσταλλώνοντας περαιτέρω τα αποτελέσματα της ελληνικής προεδρίας, υπογραμμίζει πως «έξι μήνες μετά, τολμάμε να πούμε ότι η επιλογή μας να θέσουμε στο επίκεντρο την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περίοδο πανδημίας, δικαιώνεται» και προσθέτει: «Κατά την Ψηφιακή Προεδρία (E-Chairmanship) που καθιερώσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του θεσμού, καταστήσαμε σαφές ότι η Δημοκρατία, το Κράτος Δικαίου και τα Ανθρώπινα Δικαιώματα δεν μπορούν να αποτελούν παράπλευρες απώλειες οποιασδήποτε υγειονομικής κρίσης. Ότι οι διακρίσεις και ο κοινωνικός στιγματισμός των πιο ευάλωτων ομάδων δεν είναι ανεκτά. Ότι η πρόσβαση στην υγεία πρέπει να είναι ανεμπόδιστη για όλους».

Εξίσου σημαντική θεωρεί ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών και την κληρονομιά που αφήνει η ελληνική προεδρία, με τη σύσταση του Παρατηρητηρίου για τη Μελέτη και τη Διδασκαλία της Ιστορίας, ένα πολύτιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση επικίνδυνων αναθεωρητισμών και προσπαθειών παραχάραξης της ιστορικής αλήθειας, όπως το χαρακτηρίζει.

Στο ακροτελεύτιο μέρος του άρθρου του, ο κ. Βαρβιτσιώτης διαμηνύει πως ο αγώνας για την προάσπιση της Δημοκρατίας είναι συνεχής και καθημερινός και δεν θα τελειώσει, όταν τελειώσει η πανδημία, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθηση ότι με το τέλος της ελληνικής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, «αφήνουμε το πνεύμα της Δημοκρατίας ισχυρότερο και τους πολίτες της Ευρώπης- κυρίως τους νεότερους- περισσότερο ευαισθητοποιημένους». Κι αυτό, τονίζει, είναι μια ακόμη κατάκτηση της ελληνικής προεδρίας και επικαλούμενος τον Τόμας Τζέφερσον, επισημαίνει ότι η Δημοκρατία χρειάζεται αιώνια επαγρύπνηση.

Δείτε επίσης