Βαρβιτσιώτης: Η απειλή των κυρώσεων επικρέμεται πάνω από την Τουρκία

«Η έκθεση Μπορέλ και τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι πολύ σκληρά και προδιαθέτουν πολύ αρνητικά για την Τουρκία», τόνισε συνέντευξη που παραχώρησε στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ.

Η απειλή των κυρώσεων, πρόσθεσε, επικρέμεται ακριβώς «ώστε η Τουρκία να μην αισθάνεται ότι έχει το περιθώριο να ξαναγυρίσει στις μονομερείς προκλητικές ενέργειες».

Ειδικότερα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε το ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα το οποίο έστειλε η Ευρώπη στην Τουρκία με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Μαρτίου, «ότι πρώτα θα συζητήσουμε εμείς για το τι θέλουμε και μετά θα έρθουμε να μιλήσουμε μαζί της, παρά το διαρκές φλερτ της τουρκικής πλευράς προς την Ευρώπη».

Αναφορικά με τη διεθνή στάση προς την Τουρκία, «υπάρχει πλέον μία κοινή αντίληψη όλων των διεθνών παικτών ότι η Τουρκία δεν βρίσκεται κοντά σε αυτό που λέμε Ευρωπαϊκό κεκτημένο» σημείωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός. Αυτό φανερώνει και η αλλαγή στάσης των Ηνωμένων Πολιτειών, πρόσθεσε, καθώς και ο προβληματισμός του προέδρου Μπάϊντεν για την υποχώρηση των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, καθώς και το γεγονός ότι βρίσκεται εμπλεκόμενη – όπως είπε – «σε όλες τις περιφερειακές συγκρούσεις, σε συμφέροντα αντίθετα και αντίρροπα σε σχέση με αυτά που υπηρετεί η Ευρωπαϊκή Ένωση».