Την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να σταθεί στο ύψος των προσδοκιών των πολιτών της τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, σε τηλεδιάσκεψη που είχε νωρίτερα σήμερα (30 Απριλίου) με 26 πρέσβεις αυτής.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών επεσήμανε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. Πρέπει να κατακτήσουμε τον παγκόσμιο ρόλο μας απαντώντας στην κρίση με αποφασιστικότητα και αλληλεγγύη.

Αυτό ήταν το μήνυμα της τηλεδιάσκεψης με τους πρέσβεις των χωρών μελών της ΕΕ στην Αθήνα. Τους ευχαριστώ για τη συμμετοχή και τη χρήσιμη συζήτηση».

Ο πρέσβης της Λιθουανίας στην Ελλάδα Ρολάντας Κατσίνσκας ανάρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Τwitter φωτογραφίες από την τηλεδιάσκεψη.

Επεσήμανε ότι αυτό που κρατά από τη συζήτηση και τα όσα ανέφερε ο κ. Βαρβιτσιώτης είναι ότι οι δράσεις της ΕΕ για την ανάκαμψη της οικονομίας πρέπει να είναι γρήγορες και να υπάρχει η απαραίτητη ευελιξία, ενώ το μέλλον της Ευρώπης θα εξαρτηθεί από την επιτυχία να ανταποκριθεί στις προσδοκίες των πολιτών του στο νέο περιβάλλον, που διαμορφώνεται με τον κορωνοϊό.

Στόχος της ελληνικής Κυβέρνησης είναι να ανοίξουν σταδιακά η οικονομία και η κοινωνία, τόνισε ο κύριος Βαρβιτσιώτης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τους πρέσβεις για τις νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις περί άρσης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας και τα σχετικά χρονοδιαγράμματα επιστροφής στην κανονικότητα.

Αναφέρθηκε, επίσης, στην επιτυχία του ελληνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και στις επιπτώσεις που έχει η κρίση του COVID19 στην οικονομία και τον ελληνικό τουρισμό.

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε ότι τα μέτρα που ελήφθησαν προστάτευσαν τις ζωές των Ελλήνων πολιτών, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα υπάρξουν σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία και τον τουρισμό, που αποτελεί περίπου το ¼ του εγχώριου ΑΕΠ.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο αναπληρωτής υπουργός, όπως γνωστοποιεί στην ανακοίνωσή του, επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται να στείλει ένα δυνατό μήνυμα εμπιστοσύνης προς τους πολίτες της, αλλά και αξιοπιστίας προς τις αγορές, με επίκεντρο την ανάκαμψη των οικονομιών των κρατών-μελών της.

Ειδική, αναφορά έκανε στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, τονίζοντας ότι πρέπει να εξετάσουμε την πιθανότητα μια εκ των προτέρων δέσμευσης στο υψηλότατο επίπεδο, μέσω της εμπροσθοβαρούς αναθεώρησης του κοινοτικού προϋπολογισμού.

«Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης. Σε μία περίοδο ελλείμματος παγκόσμιας ηγεσίας, η Ευρώπη ως παγκόσμιος παίκτης, πρέπει να βγει μπροστά, επιδεικνύοντας έμπρακτα αλληλεγγύη αλλά και σεβασμό στις δημοκρατικές αρχές και αξίες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Βαρβιτσιώτης ενημέρωσε τους πρέσβεις για τις προτεραιότητες της επικείμενης Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (15.5-18.11.2020), με κεντρικό άξονα την προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας εν μέσω της πανδημίας του COVID19.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ