Βαρβιτσιώτης: Η έκθεση Μπορέλ δείχνει δύο δρόμους προς την Τουρκία - Συνεργασία ή απομάκρυνση από την Ευρώπη

Τη σημασία «να υπάρχει συναντίληψη με τους Ευρωπαίους εταίρους για το ρόλο της Τουρκίας και τις σχέσεις της με την Ευρώπη, ώστε να μπορούμε να καταλήξουμε σε κοινά συμπεράσματα», τόνισε ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά» νωρίτερα σήμερα.

Όπως ανέφερε, η έκθεση Μπορέλ βάζει την ατζέντα της συζήτησης εκεί όπου θέλει η Ελλάδα και δείχνει τους δύο δρόμους προς την Τουρκία: ή της συνεργασίας με την αποφυγή προκλήσεων ή το δρόμο της απομάκρυνσης από την Ευρώπη, που δεν οδηγεί σε συνεργασία, αλλά σε κυρώσεις.

Συμπλήρωσε ακόμη ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποδείξει ότι η αποφυγή των προκλητικών και μονομερών ενεργειών και η επιστροφή στο τραπέζι των συζητήσεων δεν είναι περιστασιακή, δεν είναι εφήμερη αλλά είναι μόνιμη και διαρκής.

Εν όψει της Συνόδου Κορυφής της 25ης και 26ης Μαρτίου, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι «είναι σημαντικό να αντιλαμβανόμαστε όλοι τα ίδια πράγματα με τον ίδιο τρόπο, όπως το τι συνέβη στον Έβρο πέρυσι, το τι συνέβη το καλοκαίρι και τον περασμένο Σεπτέμβριο στην νοτιοανατολική Μεσόγειο και στην ελληνική ΑΟΖ. Καθώς και να γίνουν αντιληπτά τα μηνύματα και το πλαίσιο ρητορείας που εκπέμπονται από την Άγκυρα απέναντι στη χώρα μας».

Όσον αφορά στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο αναπληρωτής υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη εφαρμογής από την πλευρά της Τουρκίας της Κοινής Δήλωσης με την ΕΕ του 2016, ως προς τις επιστροφές εκείνων των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί.

Τέλος, ως προς την πενταμερή για το Κυπριακό, δήλωσε ότι πάγια θέση της χώρας μας είναι η οποιαδήποτε λύση να είναι σύμφωνη με το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, προσθέτοντας πως ποτέ τα Ηνωμένα Έθνη δεν έχουν μιλήσει για διχοτόμηση του νησιού.

Σημειώνεται ότι δημοσίευμα του EuObserver αναφέρει ότι η Ευρώπη είναι έτοιμη να χτυπήσει τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εκεί που πονά (στην οικονομία) εάν επιστρέψει στην «πειρατική» τακτική του με γεωτρύπανα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ