Βαρβιτσιώτης: Η Τουρκία επέστρεψε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς να υποχωρήσει η Ελλάδα

Συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM παραχώρησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, με αφορμή τη συμμετοχή του στο αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Όπως είπε, η ελληνική αντιπροσωπία πηγαίνει με μία σκληρή ατζέντα, ζητώντας την ομόφωνη καταδίκη της ΕΕ σχετικά με τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Αναλυτικά:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υπηρεσία Ενημέρωσης και

Δημόσιας Διπλωματίας

Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2019

Συνέντευξη Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτη, στον Ρ/Σ Real FM και τον δ/φο Νίκο Χατζηνικολάου.

O Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, παραχώρησε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Real FM και στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, με αφορμή τη συμμετοχή του στο αυριανό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση της ΕΕ όσον αφορά στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, ο κ. Βαρβιτσιώτης αναφέρθηκε στην ελληνική προσδοκία από την Ευρώπη, η οποία είναι μία ισχυρή πολιτική δήλωση, που θα έχει να κάνει με τη σταθερότητα στη λεκάνη της Μεσογείου και τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αποφεύγονται κινήσεις που πυροδοτούν εντάσεις και συγκρούσεις, έστω κι αν αυτές είναι στο διπλωματικό επίπεδο, τονίζοντας ότι αναμένεται μία σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε ότι η ελληνική αντιπροσωπία πηγαίνει στις Βρυξέλες με μία σκληρή ατζέντα, έχοντας ως στόχο να θέσει όλο αυτό το πλαίσιο, καθώς επίσης και να ενημερώσει τους εταίρους για το τι συμβαίνει αλλά ακόμα περισσότερο να ζητήσει να υπάρχει μια ομόφωνη θέση και καταδίκη. Κατόπιν, αναφέρθηκε στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα, που ήταν σε αυτήν την κατεύθυνση, τονίζοντας ότι αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, δηλαδή από όλους τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ, να επικυρώσουν αυτήν την φρασεολογία, αυτή τη δήλωση και να την κάνουν κομμάτι των συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Τέλος, ο κ. Βαρβιτσιώτης, σημείωσε ότι την ελληνική πλευρά δεν την ενδιαφέρει να στρατιωτικοποιήσει την οποιαδήποτε διπλωματική κρίση με την Τουρκία και ότι δεν είναι προς όφελος κανενός η δημιουργία ενός θερμού επεισοδίου, τονίζοντας ότι σε τέτοια περίπτωση, η Τουρκία θα απομονωθεί πλήρως από τον ευρωπαϊκό περίγυρό της και ότι η στρατιωτικοποίηση των διπλωματικών κρίσεων έχει διδάξει ιστορικά ότι δεν έγινε πάντοτε με τους καλύτερους όρους.