Στις δύο προκλήσεις με τις οποίες βρέθηκε αντιμέτωπη η Ελλάδα τον τελευταίο καιρό, αυτή του κορωνοϊού και της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία, αναφέρεται σε άρθρο του στην ιστοσελίδα «tomanifesto.gr» ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών αναφέρει: «Απέναντι σε αυτές τις δύο “προκλήσεις”, η χώρα μας κατάφερε να βγάλει τον καλύτερο της εαυτό. Ίσως, οι Έλληνες είναι για τα δύσκολα και όχι για τα εύκολα».

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογραμμίζει ότι η Κυβέρνηση και στις δύο περιπτώσεις επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά, σχέδιο, αποφασιστικότητα και τα μέσα να αντιμετωπίσει δύο κρίσεις.

«Στο θέμα της εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού από την Τουρκία έχει μαζί της σύσσωμη την Ευρώπη. Την ίδια ώρα, η “ελληνική απάντηση” στον Covid-19, εισπράττει την παγκόσμια αναγνώριση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υποστηρίζει ότι η κρίση του κορωνοϊού ενδέχεται να αποτελέσει αφετηρία εξελίξεων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καλείται να επιδείξει πνεύμα αλληλεγγύης και να σχεδιάσει την επόμενη μέρα, που περιλαμβάνει το άνοιγμα των αγορών και την ασφαλή μετακίνηση των πολιτών. Αυτή η συζήτηση επιδρά και στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

«Μία τέτοια συζήτηση, οφείλουμε να κάνουμε και με την Τουρκία, από τη στιγμή που η κρίση του κορονοϊού, έχει χτυπήσει την ευρύτερη λεκάνη της Μεσογείου και ειδικά τον τουρισμό, που για τη χώρα μας αποτελεί περίπου το 1/4 του ΑΕΠ», σημειώνει και προσθέτει:

«Στα παράλια της Τουρκίας και τα ελληνικά νησιά, κάθε χρόνο υπάρχει τουριστική κίνηση περίπου 4 εκατομμυρίων πολιτών! Η ασφαλής μετακίνηση όλων αυτών των ανθρώπων, δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς τη συνεργασία των δύο χωρών».

«Μπορεί μέσα από μία κρίση να κρύβεται μία ευκαιρία και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις;» διερωτάται ο κ. Βαρβιτσιώτης και καλεί την γειτονική χώρα που βρίσκεται σε περίοδο βαθιάς οικονομικής ύφεσης, «να σκεφτεί λογικά και να αφήσει στην άκρη τον επιθετικό αναθεωρητισμό που διακρίνει την εξωτερική της πολιτική τα τελευταία χρόνια».

«Η χώρα μας είναι αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα σύνορά της. Το απέδειξε και στον Έβρο. Το αποδεικνύει καθημερινά και στο Αιγαίο. Δεν επιδιώκει την στρατιωτικοποίηση των κρίσεων», επισημαίνει και καταλήγει:

«Έχει αποδείξει εμπράκτως ότι πιστεύει στη συνεννόηση, την καλή γειτονία και τη συνεργασία. Προκλήσεις υπάρχουν αλλά και ευκαιρίες».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ