Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ «Παραπολιτικά», ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τόνισε: «Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό θα φέρουμε στη χώρα περισσότερα χρήματα απ’ όσα είχε πάρει την προηγούμενη φορά».

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό, τονίζοντας πως χρειάζεται να φτιαχτεί μία καινούργια πολιτική για τη μετανάστευση.

Αναλυτικά:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Υπηρεσία Ενημέρωσης και

Δημόσιας Διπλωματίας

Αθήνα, 24 Φεβρουαρίου 2020

Σημεία Συνέντευξης Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και τον δ/φο Παναγιώτη Τζένο (24.02.2020)

Για την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες και τις διαπραγματεύσεις για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό, μίλησε στην εκπομπή «Secret» στον ρ/σ «Παραπολιτικά» και τον Παναγιώτη Τζένο, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Συγκεκριμένα, ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως τέσσερις χώρες, η Αυστρία, η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία, μπλόκαραν τη διαδικασία για τον επταετή προϋπολογισμό, ενώ απέναντι τους υπήρξε μία ισχυρή αντιπαράταξη των χωρών της Συνοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Θύμισε, δε, ότι αυτό έχει συμβεί και σε προηγούμενους προϋπολογισμούς. Αναφέρθηκε ακόμα στις επαφές του Πρωθυπουργού με τους ξένους ηγέτες, λέγοντας πως η Ελλάδα δίνει τη μάχη σε όλα τα επίπεδα. «Είμαι αισιόδοξος ότι στο τέλος της διαπραγμάτευσης για τον νέο κοινοτικό προϋπολογισμό θα φέρουμε στη χώρα περισσότερα χρήματα απ’ όσα είχε πάρει την προηγούμενη φορά»,υπογράμμισε.

Σχετικά με το μεταναστευτικό, ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε πως η πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι αφορά αυξημένη χρηματοδότηση σε σχέση με την προηγούμενη, πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν αρκεί αυτό, αλλά χρειάζεται να φτιαχτεί μία καινούργια πολιτική για τη μετανάστευση. Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα νησιά του Β. Α. Αιγαίου για τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα, επισήμανε ότι «χωρίς τις κλειστές δομές δεν μπορεί να λειτουργήσει καμία αυστηροποίηση των διαδικασιών ασύλου. Χρειάζονται οι κλειστές δομές για να πετύχουμε και τις επιστροφές και την ησυχία και την ασφάλεια στα νησιά».