Βασιλακόπουλος για υποχρεωτικό εμβολιασμό: Δεν υπάρχει δημοκρατικό δικαίωμα στον θάνατο

«Θα μπορούσαμε να έχουμε γλιτώσει το 90% των θανάτων, αν οι πολίτες άνω των 60 ετών ήταν πλήρως προστατευμένοι κατά του κορωνοϊού», τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος.

«Δεν υπάρχει δημοκρατικό δικαίωμα στον θάνατο», τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στους άνω των 60 ετών, όπως ανακοινώθηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο ίδιος μιλώντας στον ΣΚΑΪ εξέφρασε την άποψη ότι θα μπορούσαμε να έχουμε γλιτώσει το 90% των θανάτων, αν οι πολίτες άνω των 60 ετών ήταν πλήρως προστατευμένοι κατά του κορωνοϊού.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον καθηγητή Πνευμονολογίας, η απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό αυτής της ηλικιακής ομάδας θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση των νοσοκομείων.

«Αν πετύχουμε με την υποχρεωτικότητα και εμβολιαστούν οι 60ρηδες και άνω, η εικόνα της πανδημίας της χώρας μας θα αλλάξει τελείως» τόνισε ο καθηγητής πνευμονολογίας και εντατικής θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφορικά με τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής, το 90% των θανάτων που έχει συμβεί μέχρι τώρα στη χώρα μας είναι στην ηλικία των 60 ετών και άνω, ενώ πρόσθεσε ότι «αν αυτοί οι άνθρωποι ήταν προστατευμένοι πλήρως θα είχαμε γλιτώσει το 90% των θανάτων και θα είχαμε γλιτώσει ένα αντίστοιχο ποσοστό των διασωληνωμένων που ασκούν πίεση στο ΕΣΥ».

Ο κ. Βασιλακόπουλος υπογράμμισε ότι αυτό το μέτρο ελήφθη ορθώς, ωστόσο ανέφερε ότι δεν θα σταματήσει τον ιό από το να κυκλοφορεί αλλά θα μειώσει την πίεση στο σύστημα η υγείας. «Πρέπει όλοι οι Έλληνες να εμβολιαστούμε για να σταματήσει ο ιός να κυκλοφορεί άρα πρέπει και οι άλλες ηλικίες να ακολουθήσουν με πολύ μαζικότερο εμβολιασμό», ανέφερε.

Σχολίασε ότι «δεν υπάρχει δημοκρατικό δικαίωμα στον θάνατο ιδίως αν προκαλώ τον θάνατο και στον άλλον. Για αυτό το κράτος μας λέει να φοράμε ζώνη ασφαλείας θέλουμε δεν θέλουμε. Έτσι με προστατεύει και μου βάζει πρόστιμο αν δεν φοράω».

Αναφορικά με την ανησυχία που επικρατεί για την παραλλαγή Όμικρον, διευκρίνισε ότι υπάρχει έλλειψη στέρεων επιστημονικών δεδομένων, ενώ εκτίμησε ότι μέσα σε δυο εβδομάδες θα τα έχουμε στα χέρια μας τα πρώτα στοιχεία από τα εργαστήρια . Πρόσθεσε όμως ότι αν κάποιος έχει εμβολιαστεί, είναι τρομερά προστατευμένος ακόμα και απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον.