Βασιλικός γάμος στη Μητρόπολη Αθηνών - Αναβίωση ημερών δόξης, κλέους και μεγαλείου

Μνήμες και εικόνες από τον τελευταίο βασιλικό γάμο που τελέστηκε στη Μητρόπολη Αθηνών έρχονται στο προσκήνιο της επικαιρότητας μετά την είδηση ότι τον προσεχή Οκτώβριο θα νυμφευθεί, στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, ο βενιαμίν της τέως βασιλικής οικογένειας, ο 35χρονος Φίλιππος Γκλύξμπουργκ.

Ο τελευταίος βασιλικός γάμος στη Μητρόπολη έγινε πριν από μισό και πλέον, αιώνα, για την ακρίβεια πριν από 57 ολόκληρα χρόνια, ακριβώς σαν σήμερα, 18 Σεπτεμβρίου του 1964, όταν ο μόλις 24 ετών βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ νυμφεύθηκε τη 18χρονη μακρινή εξαδέλφη του, πριγκίπισσα Άννα-Μαρία της Δανίας.

Για την ιστορία και μόνο, αξίζει να επισημανθεί ότι ήταν κυριολεκτικά ο πρώτος και ο τελευταίος βασιλικός γάμος που τελέστηκε στη Μητρόπολη, καθώς ο γαμπρός ήταν εν ενεργεία βασιλιάς και όχι πρίγκιπας. Γι’ αυτό και οι τρεις άλλοι βασιλικοί γάμοι που έγιναν στη Μητρόπολη, μπορούν να χαρακτηρισθούν «βασιλικοί» με την ευρεία έννοια του όρου.

Βασιλικός γάμος στη Μητρόπολη Αθηνών - Αναβίωση ημερών δόξης, κλέους και μεγαλείου | 36 4jpeg

Ο πρώτος γάμος στη Μητρόπολη (φωτό 1) ήταν του βασιλιά Κωνσταντίνου Α΄ (1868-1923), όταν ως πρίγκιπας διάδοχος νυμφεύθηκε, στις 15 Οκτωβρίου 1889, την πριγκίπισσα Σοφία της Πρωσίας, αδελφή του Κάιζερ της Γερμανίας, Γουλιέλμου Β’.

Βασιλικός γάμος στη Μητρόπολη Αθηνών - Αναβίωση ημερών δόξης, κλέους και μεγαλείου | 36 5

Ο δεύτερος (φωτό 2) ήταν του βασιλιά Παύλου (1901-1964), όταν ως πρίγκιπας διάδοχος, στις 9 Ιανουαρίου 1938, μία σκοτεινή και βροχερή ημέρα, νυμφεύθηκε στη Μητρόπολη Αθηνών την 21χρονη πριγκίπισσα Φρειδερίκη του Αννοβέρου, εγγονή του Κάιζερ της Γερμανίας, Γουλιέλμου Β’.

Βασιλικός γάμος στη Μητρόπολη Αθηνών - Αναβίωση ημερών δόξης, κλέους και μεγαλείου | 36 6

Ο τρίτος «βασιλικός» γάμος (φωτό 3) ήταν της κόρης του Παύλου και της Φρειδερίκης, της πριγκίπισσας Σοφίας, όταν στις 14 Μαΐου 1962, παντρεύτηκε τον τότε τιτουλάριο διάδοχο του ισπανικού Θρόνου και μετέπειτα βασιλέα της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος των Βουρβόνων.

Στιγμές μεγαλείου και χλιδής

Ο πιο λαμπρός, όμως, όλων των βασιλικών γάμων ήταν, μακράν, αυτός του Κωνσταντίνου με την Άννα-Μαρία, και θα ήταν και εκείνος της Σοφίας με τον Χουάν Κάρλος εάν δεν είχε προκύψει μέγα πολιτικό ζήτημα με την προικοδότηση της Ελληνίδας πριγκίπισσας, στην οποία αντιτάχθηκε το σύνολο του αντιπολιτευόμενου πολιτικού κόσμου και η συντριπτική πλειονότητα του Τύπου.

Οι προβολείς όμως, όπως είπαμε, έλαμψαν στους βασιλικούς γάμους του 1964. Ο νεαρός Κωνσταντίνος Γκλύξμπουργκ είχε γίνει βασιλιάς λίγους μήνες νωρίτερα, μετά τον αδόκητο θάνατο του πατέρα του βασιλιά Παύλου σε ηλικία μόλις 63 ετών. Ο τόπος είχε μία λαοφιλή κυβέρνηση, καθώς ο Γεώργιος Παπανδρέου, ο επονομαζόμενος «Γέρος της Δημοκρατίας», είχε καταγάγει μία θριαμβευτική νίκη στις εκλογές και είχε σχηματισθεί η πρώτη, μη δεξιά κυβέρνηση μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Πραγματικά, η χώρα αισθανόταν σα να ανάσαινε πολιτικά, κοινωνικά, και όλος αυτός ο άδολος ενθουσιασμός του κόσμου, δεξιών, κεντρώων και κεντροαριστερών, εκφράστηκε με αποδέκτες τα πρόσωπα των νεόνυμφων Κωνσταντίνου και Άννας Μαρίας. Ένα νεαρό όμορφο ζευγάρι έκανε μία αρχή κάτω από τους καλύτερους οιωνούς.

Βασιλικός γάμος στη Μητρόπολη Αθηνών - Αναβίωση ημερών δόξης, κλέους και μεγαλείου | 36 2

Και οι δύο μελλόνυμφοι ανήκαν στην ίδια δυναστεία (Σλέσβιχ – Χολστάιν – Όλντενμπουργκ – Γκλύξμπουργκ) και ήταν μακρινοί συγγενείς. Η Άννα-Μαρία ήταν η τριτότοκη κόρη του βασιλιά της Δανίας Φρειδερίκου του 9ου και της βασίλισσας Ίνγκριντ.

Το ζευγάρι είχε γνωριστεί το 1959 στη Δανία, και αμέσως αναπτύχθηκε μεταξύ τους ένα τρυφερό αίσθημα, που εξελίχθηκε σε έρωτα. Όταν έγιναν οι αρραβώνες του ζεύγους, τον Ιανουάριο του 1963, η Άννα-Μαρία είχε δηλώσει: «Δεν ονειρεύτηκα ποτέ να παντρευτώ ένα βασιλιά. Ήθελα απλά να είμαι μία γυναίκα ευτυχισμένη με το σύζυγό της. Ναι, αγαπώ εδώ και καιρό τον Κωνσταντίνο, και εύχομαι ο χρόνος να μας επιτρέψει να ζήσουμε μερικά χρόνια όπως όλος ο κόσμος».

Η γαμήλια τελετή ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Παρασκευής 18 Σεπτεμβρίου, στη Μητρόπολη των Αθηνών, που είχε διακοσμηθεί με 10.000 κόκκινες γλαδιόλες. Την παρακολούθησαν 1.200 προσκεκλημένοι, ανάμεσά τους 18 βασιλείς (Μποντουέν και Φαμπιόλα του Βελγίου, Φουμιφόν και Σιρικίτ της Ταϊλάνδης, Χουσεΐν και Μόνα της Ιορδανίας και όλα τα σκανδιναβικά βασιλικά ζεύγη), 7 διάδοχοι Θρόνων, 2 βασιλικοί σύζυγοι, 103 πρίγκιπες και πριγκίπισσες, καθώς και 20 δούκες και κόμητες.

Το μυστήριο του γάμου τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χρυσόστομος Β’, συνεπικουρούμενος από τον πρωθιερέα των Ανακτόρων, αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Κοτσώνη, τον μετέπειτα Αρχιεπίσκοπο επί δικτατορίας. Από εκκλησιαστικής πλευράς, στη γαμήλια τελετή παρέστησαν εν συνόλω 104 αρχιερείς(Πατριάρχες, Αρχιεπίσκοποι και αρχιερείς) της Ορθόδοξης Εκκλησίας με τα χρυσοΰφαντα άμφιά τους. Η καθολική συμμετοχή των ηγετών της Ορθοδοξίας προσέδωσε πανορθόδοξο χαρακτήρα στο γεγονός, επειδή ο Κωνσταντίνος ήταν εκείνα τα χρόνια ο μοναδικός εν ενεργεία ορθόδοξος βασιλιάς. Στις 11.10 π.μ. η τελετή έληξε και οι νεόνυμφοι υπό τους ήχους πανηγυρικών κανονιοβολισμών επιβιβάστηκαν σε άμαξα, που την έσερναν 6 γκριζόλευκα άλογα. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου είχαν κατακλύσει τους κεντρικούς δρόμους της Αθήνας για να παρακολουθήσουν τη βασιλική πομπή με τους νεόνυμφους, η οποία ήταν η τελευταία μεγαλειώδης τελετή στην οποία χρησιμοποιήθηκαν οι άμαξες στην Ελλάδα. Λίγους μήνες μετά, ακολούθησαν η εμπλοκή του Στέμματος στην πολιτική ζωή της χώρας, τα Ιουλιανά, η δικτατορία, η αυτοεξορία της βασιλικής οικογένειας, και λίγα χρόνια αργότερα, το οριστικό τέλος της βασιλείας στην Ελλάδα, η οποία, επί της ουσίας, δεν διήρκησε ούτε έναν αιώνα, για την ακρίβεια 86 χρόνια..

Οι γάμοι των Γκλύξμπουργκ

Από όλους τους γάμους των Γκλύξμπουργκ, μόνον τρεις ήταν με Ελληνίδες. Την αρχή έκανε το 1919 ο ατυχής βασιλιάς Αλέξανδρος, όταν νυμφεύθηκε κρυφά την Ασπασία Μάνου. Η κόρη τους, Αλεξάνδρα, παντρεύτηκε τον Πέτρο της Γιουγκοσλαβίας και έγινε η τελευταία βασίλισσα της γειτονικής χώρας. Ο δεύτερος γάμος ήταν της κόρης του Γεωργίου Α’, Μαρίας, η οποία παντρεύτηκε το 1922 τον ναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη, μετέπειτα διοικητή των Δωδεκανήσων. Ο ναύαρχος Ιωαννίδης είναι ο μοναδικός «κοινός θνητός» που είναι θαμμένος στο Τατόι!

Βασιλικός γάμος στη Μητρόπολη Αθηνών - Αναβίωση ημερών δόξης, κλέους και μεγαλείου | 36 3

Και, τέλος, ο τρίτος γάμος ήταν το 1965, του Μιχαήλ με τη ζωγράφο Μαρίνα Καρέλλα, κόρη του μεγαλοβιομηχάνου Θεοδώρου Καρέλλα. Ως εκ τούτου, σήμερα, τα μόνα εν ζωή μέλη της δυναστείας των Γκλύξμπουργκ που θα μπορούσαμε να πούμε ότι «αντικειμενικά» έχουν, κατά το ήμισυ έστω, ελληνικό αίμα στις φλέβες τους είναι οι κόρες του Μιχαήλ και της Μαρίνας Καρέλλα, Αλεξάνδρα και Όλγα και ο εγγονός της Ασπασίας Μάνου, τιτουλάριος διάδοχος της Γιουγκοσλαβίας Αλέξανδρος Καραγεώργεβιτς. Να σημειωθεί ότι κανένα εκ των τέκνων του τελευταίου βασιλιά της χώρας μας Κωνσταντίνου δεν έχει τελέσει γάμο με Έλληνα ή Ελληνίδα.

Οι «προβολείς» στον Φίλιππο – Τον Οκτώβριο, στη Μητρόπολη, ο γάμος του «βενιαμίν» των τέως βασιλέων;

O Φίλιππος Γκλύξμπουργκ, ο μικρότερος γιος και «στερνοπούλι» του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου, και η Ελβετίδα κληρονόμος Νίνα Φλορ είχαν παντρευτεί πέρυσι στο Saint Moritz με πολιτικό γάμο. Τότε, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού ο γάμος τους είχε μόνο δύο καλεσμένους, τον πατέρα του γαμπρού, Κωνσταντίνο Γκλύξμπουργκ, και τον πατέρα της νύφης, Thomas Flohr. Αρχές του φετινού καλοκαιριού, το ζευγάρι τέλεσε δεύτερη γαμήλια τελετή και διοργάνωσε δεξίωση στο Cambridge της Αγγλίας. Αυτή τη φορά, ο γάμος συγκέντρωσε την αφρόκρεμα της αριστοκρατίας, με τους Alice και Tom Naylor-Leyland να ανοίγουν τις πόρτες του σπιτιού τους για την τελετή. Η διακόσμηση περιλάμβανε λευκά μπαλόνια, συνθέσεις με πεώνιες, χαρτοπετσέτες με τα αρχικά του ζευγαριού και φωτογραφίες από τον πρώτο γάμο του ζευγαριού.

Βασιλικός γάμος στη Μητρόπολη Αθηνών - Αναβίωση ημερών δόξης, κλέους και μεγαλείου | 36 7

Το ζευγάρι ανέβασε αρκετές φωτογραφίες από το γάμο του, στις οποίες φαίνεται και η γαμήλια τούρτα, μία μπλε τούρτα τριών επιπέδων. Η νύφη επέλεξε ένα μεταξωτό νυφικό με ψηλή λαιμόκοψη με τονισμένη μέση και διακοσμημένο με μία διαμαντένια καρφίτσα, ενώ ο γαμπρός επέλεξε ένα κλασικό μαύρο σμόκιν. Ο γιος του Κωνσταντίνο, είχε πάρει το όνομά του από τον εξάδελφό του, δούκα του Εδιμβούργου. Μεγάλωσε στο Λονδίνο με τα τέσσερα αδέλφια του, την Αλεξία, τον Παύλο, τον Νικόλαο και τη Θεοδώρα. Νονοί του ήταν, μεταξύ άλλων, η πριγκίπισσα Diana, ο πρίγκιπας Φίλιππος και ο τότε βασιλιάς Χουάν Κάρλος της Ισπανίας. Η Nina είναι η μοναχοκόρη του επιχειρηματία Thomas Flohr της Vista Jet, και αφού δούλεψε για λίγο στην εταιρία του πατέρα της, ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση. Το ζευγάρι είχε αρραβωνιαστεί στην Ιθάκη, κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών τους διακοπών πριν από χρόνια.

Βέβαια, λόγω και πάλι των υγειονομικών περιορισμών εξαιτίας του κορωνοϊού, ενδεχομένως να μην καταστεί δυνατόν να παραστούν αρκετοί εκπρόσωποι βασιλικών Οίκων, ενώ το γεγονός πως πλέον και χρονικά και ηλικιακά έχει δημιουργηθεί μία απόσταση μεταξύ των βασιλικών Οίκων, οι περισσότερες εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι ναι μεν ο γάμος θα επιχειρηθεί να είναι λαμπρός και μεγαλειώδης από οργανωτικής πλευράς, από πλευράς, όμως, «γαλαζοαίματων» τα περιθώρια στενεύουν… Και μόνον, όμως, τα μέλη των δύο δυναστικών Οίκων, Δανίας και Ισπανίας, να έρθουν, λόγω της συγγένειας του τέως μέσω της συζύγου του με τη Δανία και της αδελφής του με την Ισπανία, θα υπάρξει αρκετή «λάμψη και γοητεία» για τους ενδιαφερομένους.

Από την έντυπη έκδοση της «Βραδυνής της Κυριακής»