Βατόπουλος για lockdown: Πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής (vid)

Για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας μίλησε στον ΑΝΤ1 ο καθηγητής Μικροβιολογίας και Μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αλκιβιάδης Βατόπουλος.

Ο κ. Βατόπουλος εκτίμησε ότι το συνεχές lockdown ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε, ενώ σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει αλλαγή στρατηγικής.

Όσον αφορά στις περιορισμένες αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας υπογράμμισε ότι στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων υπάρχει συζήτηση για αλλαγή στρατηγικής σχετικά με τα μέτρα περιορισμού. 

«Καλό είναι, επειδή η οικονομία και η κοινωνία δεν αντέχει άλλο, να αλλάξουμε τη στρατηγική, με αύξηση των τεστ (…), με ιχνηλάτηση και επίταση της ενημέρωσης για σωστή χρήση των ατομικών μέσων προστασίας, συν τηλε-εκπαίδευση και τηλεργασία» σημείωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας.

Ακόμα είπε ότι «επειδή το συνεχές lockdown ό,τι ήταν να δώσει το έδωσε, σκόπιμο να υπάρξει ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς». Ωστόσο, παρατήρησε ότι είναι «οξύμωρο ότι συζητείται τώρα που βρισκόμαστε στην κορύφωση της πανδημίας».

Αναφορικά με το θέμα του εμβολίου της AstraZeneca, η χορήγηση του οποίου έχει ανασταλεί σε μια σειρά από χώρες, μετά από περιστατικά θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί, ο κ. Βατόπουλος σημείωσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχουν πραγματικά δεδομένα που να συνδέουν το εμβόλιο με τις θρομβώσεις». Πρόσθεσε μάλιστα ότι τα εν λόγω περιστατικά είναι  ελάχιστα. 

Αναγνωρίζοντας καθυστέρηση από πλευράς του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), ανέφερε ότι «η δική μας επιτροπή έχει καταλήξει σε αυτό το πρώτο συμπέρασμα».