Βέλγιο: Δικαστής ζήτησε τον επαναπατρισμό δέκα παιδιών Βέλγων τζιχαντιστών | 2

Την επιστροφή δέκα παιδιών Βέλγων τζιχαντιστών που κρατούνται σε καταυλισμό της βορειοανατολικής Συρίας ζήτησε δικαστής στο Βέλγιο από την κυβέρνηση της χώρας να οργανώσει σε διάστημα έξι εβδομάδων.

Πρόκειται για παιδιά ηλικίας έξι μηνών με 7 ετών από τέσσερις γυναίκες, τα οποία κρατούνται όλα μαζί με τις μητέρες τους στον καταυλισμό αλ Χολ που ελέγχεται από τους Κούρδους.

Οι αρχές του Βελγίου πρέπει να προσφέρουν στους ανήλικους «προξενική βοήθεια» και «τα απαραίτητα έγγραφα» προκειμένου να επιστρέψουν στην πατρίδα τους σε διάστημα έξι εβδομάδων. Σε περίπτωση καθυστέρησης οι βελγικές αρχές θα καταβάλλουν πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά ημέρα στο κάθε παιδί, υπογραμμίζεται στην απόφαση του δικαστηρίου.

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που δικαστής του Βελγίου αναγκάζει τις αρχές της χώρας να επαναπατρίσουν παιδιά τζιχαντιστών. Τον Δεκέμβριο του 2018 άλλος δικαστής είχε ζητήσει τον επαναπατρισμό έξι παιδιών και δύο γυναικών που είχαν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος.

Όμως το βελγικό κράτος είχε εφεσιβάλει την απόφαση και τελικά τα παιδιά αυτά, όλα τους κάτω των έξι ετών, δεν επέστρεψαν στο Βέλγιο.

Τον Ιούνιο έξι παιδιά και έφηβοι που ήταν ορφανά επαναπατρίστηκαν από καταυλισμούς στη βορειοανατολική Συρία έπειτα από ανθρωπιστική αποστολή του Βελγίου.

«Είναι μόνα τους στους καταυλισμούς (…) δεν έχουν καμία υποστήριξη. Δεν τίθεται θέμα επαναπατρισμού των γονιών τους οι οποίοι επέλεξαν να ενταχθούν σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Όμως αυτά τα παιδιά δεν έχουν κάνει καμία επιλογή», είχε εξηγήσει ο υπουργός Ανάπτυξης Αλεξάντερ ντε Κρου.

Μετά την τουρκική επιχείρηση τον Οκτώβριο στη βορειοανατολική Συρία πολλές γυναίκες εκμεταλλεύθηκαν το χάος που δημιουργήθηκε και δραπέτευσαν από τους καταυλισμούς που βρίσκονταν υπό κουρδικό έλεγχο, συχνά μαζί με τα παιδιά τους.

Πριν δύο μήνες η αντιτρομοκρατική υπηρεσία του Βελγίου είχε εκτιμήσει ότι στους καταυλισμούς αυτούς εξακολουθούν να βρίσκονται 50 με 60 ανήλικοι βλεγικής καταγωγής κάτω των 12 ετών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ