Οι περίπου 450 μετανάστες χωρίς χαρτιά, που πραγματοποιούσαν απεργία πείνας στις Βρυξέλλες εδώ και δύο μήνες ζητώντας να τους δοθεί δικαίωμα διαμονής στο Βέλγιο, σταμάτησαν τις κινητοποιήσεις τους «προσωρινά» έπειτα από συνομιλίες με την κυβέρνηση.

Το γαλλόφωνο κόμμα PS και το κόμμα Ecolo- Groen, που συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό, είχαν απειλήσει την Κυριακή και τη Δευτέρα ότι θα αποσύρουν τους υπουργούς τους αν κάποιος από τους απεργούς πείνας πέθαινε, με κίνδυνο να κατέρρεε η κυβέρνηση.

Η αναστολή του κινήματος ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα από την USPR η οποία χαιρέτισε «τη χείρα που έτεινε ο υφυπουργός» Σαμί Μαχντί, αρμόδιος για το Άσυλο και τη Μετανάστευση.

«Σήμερα, 21 Ιουλίου, ημέρα της εθνικής γιορτής, οι προτάσεις του Μαχντί ανακοινώθηκαν στους απεργούς», σημείωσε σε ανακοίνωσή της.

Ο Βέλγος υφυπουργός πρότεινε δύο οδούς μέσω των οποίων οι μετανάστες αυτοί θα μπορέσουν να λάβουν άδεια παραμονής: λόγω «εξαιρετικών καταστάσεων», όπως η διαμονή τους για καιρό στο Βέλγιο ή η ευάλωτη κατάστασή τους ή αφού καταθέσουν αίτηση για την παροχή ασύλου για ανθρωπιστικούς λόγους «για τους πιο ευάλωτους».

Οι μετανάστες προέρχονται από χώρες που θεωρούνται «ασφαλείς» και δεν μπορούν να λάβουν πολιτικό άσυλο.

Πλέον η υπόθεση καθενός από τους 450 μετανάστες θα εξεταστεί ξεχωριστά και «η αναστολή της απεργίας δεν σημαίνει το τέλος του κινήματος», προειδοποίησε η USPR.

Εξάλλου συνεχίζουν την κατάληψη των χώρων όπου διαμένουν – μια εκκλησία στις Βρυξέλλες και δύο χώρους του Ελεύθερου Πανεπιστημίου, πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ