«Βούλιαξε» ξανά η Βενετία – Οι χαμένες Ατλαντίδες του μέλλοντος | vemice floods

Πολλές περιοχές στη βόρεια Ιταλία πλήττονται σήμερα από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα οποία διαρκούν ήδη δύο εβδομάδες, με αποτέλεσμα η Βενετία να βυθίζεται εκ νέου κάτω από το νερό.

Το Πιεμόντε βρίσκεται αντιμέτωπο με σφοδρές βροχοπτώσεις, με την περιοχή της Αλεξάνδρεια (νότια του Τορίνο) να είναι σε κρισιμότερη κατάσταση, καθώς 200 άνθρωποι χρειάστηκε να απομακρυνθούν και περίπου 600 έχουν αποκλειστεί. Μία γυναίκα αγνοείται, σύμφωνα με ιταλικά μέσα μαζικής επικοινωνίας.

Η γειτονική Λιγουρία παραμένει σε κόκκινο συναγερμό, όπου εξαιτίας των χειμάρρων λάσπης έκλεισε ο αυτοκινητόδρομος που συνδέει τη Γένοβα με τη Βιντιμίλια, στα σύνορα με τη Γαλλία. Βορειότερα, στο Βαλ Νταόστα, 500 άνθρωποι απομακρύνθηκαν μετά το κλείσιμο πολλών επαρχιακών δρόμων εξαιτίας του υψηλού κινδύνου χιονοστιβάδων.

Υπενθυμίζεται ότι έχουν περάσει μόλις δέκα ημέρες από τις άνευ προηγουμένου εδώ και δεκαετίες πλημμύρες που έπληξαν τη Βενετία στις 12 Νοεμβρίου, οπότε η στάθμη της θάλασσας έφτασε το ιστορικό ρεκόρ των 187 εκατοστών (το υψηλότερο από το 1966), με αποτέλεσμα να προκληθούν σοβαρές ζημιές στην πόλη.

Για σήμερα το απόγευμα μάλιστα έχει προγραμματιστεί μια διαδήλωση έπειτα από το κάλεσμα της συλλογικότητας «No Grandi Navi» (Όχι στα κρουαζιερόπλοια), προκειμένου οι συμμετέχοντες να καταγγείλουν την αδράνεια των αρχών μπροστά στις καταστροφές που απειλούν τη Βενετία, μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Unesco.

Κι ενώ οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες στις αρχές του μήνα είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστούν με ακρίβεια, οι πρώτες εκτιμήσεις των αρχών κάνουν λόγο για αιτήματα αποζημιώσεων της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου ευρώ.

Η άνοδος της στάθμης των θαλάσσιων υδάτων αναμένεται να επηρεάσει, έως το 2050, τριπλάσιο αριθμό ανθρώπων από αυτόν που εκτιμούσαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες.  Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Nature Communications και προειδοποιεί ότι η νέα πραγματικότητα θα αποτελέσει μείζονα απειλή για όλους και θα σβήσει από τον χάρτη κάποιες από τις μεγάλες παράκτιες μητροπόλεις της υφηλίου. Η περιοχή που κινδυνεύει περισσότερο είναι η Ασία.

«Βούλιαξε» ξανά η Βενετία – Οι χαμένες Ατλαντίδες του μέλλοντος | one 3
Το χθες και το σήμερα

Συγκεκριμένα πάνω από τα 2/3 των πληθυσμών που απειλούνται βρίσκονται στην Κίνα, το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Βιετνάμ, την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη. Χρησιμοποιώντας μια μέθοδο τεχνητής νοημοσύνης οι ερευνητές διόρθωσαν τα υπάρχοντα δεδομένα όσον αφορά το υψόμετρο των παράκτιων περιοχών, τα οποία μπορεί να ήταν εσφαλμένα με αποτέλεσμα να έχει υποτιμηθεί η έκταση των εδαφών που απειλούνται από ισχυρές θύελλες και την πλημμυρίδα.

«Οι προβλέψεις σε ό,τι αφορά την αύξηση της στάθμης των ωκεανών δεν έχουν αλλάξει», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπεν Στράους, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και πρόεδρος-διευθυντής του Climate Central, ενός ερευνητικού ινστιτούτου που εδρεύει στις ΗΠΑ. «Άλλα όταν χρησιμοποιούμε τα νέα δεδομένα σχετικά με το ανάγλυφο του εδάφους, διαπιστώνουμε ότι στις ευάλωτες περιοχές κατοικούν πολλοί περισσότεροι άνθρωποι απ’ ό,τι υπολογίζαμε μέχρι τώρα», συνέχισε.

Ο πληθυσμός του πλανήτη, που σήμερα φτάνει τα 7,7 δισεκατομμύρια, μπορεί να αυξηθεί κατά 2 δισ. μέχρι το 2050 και κατά 1 δισ. ακόμη μέχρι το τέλος του αιώνα. Ένα μεγάλο μέρος αυτών των ανθρώπων ζουν σε παραθαλάσσιες μεγαλουπόλεις. Σήμερα, περίπου 100 εκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σε ζώνες που βρίσκονται κάτω από το επίπεδο της θάλασσας. Ορισμένοι προστατεύονται από φράγματα, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν καμία προστασία.

«Η κλιματική αλλαγή έχει τη δυναμική να αναδιαμορφώσει πόλεις, οικονομίες, ολόκληρες περιοχές του πλανήτη», υπογράμμισε ο Σκοτ Κελπ, ο βασικός συντάκτης της έρευνας. Για τους πληθυσμούς αυτούς οι απειλές είναι πολλαπλές: η μία είναι η αύξηση της στάθμης των ωκεανών, επειδή λιώνουν οι πάγοι στη Γροιλανδία. Μια άλλη απειλή είναι οι τυφώνες και οι ισχυρές τροπικές καταιγίδες που θα γίνουν ολοένα και συχνότερες.

Πρακτικά όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι τίποτα δεν μπορεί να αποκλείσει ότι το νότιο Βιετνάμ για παράδειγμα δεν θα εξαφανιστεί ολοκληρωτικά κάτω από τα νερά της Νότιας Σινικής Θάλασσας. Μεγάλο μέρος της Χο Τσι Μινχ (παλιά Σαϊγκόν), του οικονομικού κέντρου του Βιετνάμ, θα εξαφανιστεί, σύμφωνα με τη μελέτη του Climate Central. Ακόμη και η πολιτική και οικονομική πρωτεύουσα του βασιλείου, η Μπανγκόκ, απειλείται, ενώ το Μουμπάι (η παλιά Βομβάη), το οικονομικό κέντρο της Ινδίας και μία από τις μεγαλύτερες πόλεις του κόσμου, κινδυνεύει να εξαφανιστεί ολοκληρωτικά κάτω από τα νερά της Αραβικής Θάλασσας.

Η καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς του κόσμου θα είναι επίσης ένα βαρύ πλήγμα για όλη την ανθρωπότητα. Κι αυτού γιατί σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία δεν αποκλείεται να χαθεί κάτω από τα νερά της Μεσογείου και η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, ενώ η Βασόρα, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, θα μετατραπεί σε Ατλαντίδα μέχρι το 2050.