Σε σχέση με την υπόθεση της δηλητηρίασης του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλνι, η γερμανική κυβέρνηση αντέδρασε έντονα στην ανακοίνωση της Ρωσίας για επιβολή κυρώσεων σε Γερμανούς και Γάλλους αξιωματούχους.

«Ένας Ρώσος πολίτης δέχθηκε επίθεση με νευροτοξικό παράγοντα που χρησιμοποιεί ο στρατός σε ρωσικό έδαφος» δήλωσε ο εκπρόσωπος της Γερμανίδας Καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ και προσέθεσε ότι «η Ρωσία έχει όλα τα μέσα για να διαλευκάνει αυτό το έγκλημα», αλλά «αντ’ αυτού ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών ανακοινώνει κυρώσεις εναντίον αξιωματούχων ξένων χωρών».

«Από τη σκοπιά της γερμανικής κυβέρνησης, μια τέτοια κίνηση είναι προφανώς αδικαιολόγητη και απαράδεκτη», δήλωσε ο Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι «η χρήση του νευροτοξικού παράγοντα αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου»

Ο πολιτικός της ρωσικής αντιπολίτευσης Ναβάλνι δηλητηριάστηκε στη Ρωσία τον Αύγουστο και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στη Γερμανία για θεραπεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Γερμανία, δηλητηριάσθηκε με νευροτοξικό παράγοντα από την οικογένεια Novitschok.

Η Μόσχα ανακοίνωσε χθες τις προγραμματιζόμενες κυρώσεις και δήλωσε ότι αποτελούν αντίδραση στα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ΕΕ είχε επιβάλει κυρώσεις σε άτομα από το περιβάλλον του Προέδρου Πούτιν, ιδίως υπό την πίεση των κυβερνήσεων του Βερολίνου και των Παρισίων. Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην υπόθεση Ναβάλνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ