Βεβαιώσεις μετακίνησης: Ποιοι χρειάζονται να έχουν μετά την άρση του lockdown

Με την άρση του lockdown που ισχύει από σήμερα Παρασκευή 14 Μαΐου, σε ό,τι αφορά τις βεβαιώσεις μετακίνησης, οι εργαζόμενοι που τις χρειάζονται είναι αυτοί που θα πρέπει να μετακινούνται για λόγους εργασίας από τις 00:30 μέχρι τις 05:00, δηλαδή τις ώρες που ισχύει – πλέον – η απαγόρευση κυκλοφορίας.

Για τους υπόλοιπους εργαζόμενους δεν χρειάζεται κάποια βεβαίωση μετακίνησης, από τη στιγμή που καταργούνται και τα SMS στο 13033 και στο 13032.

Οι βεβαιώσεις για όσους εργαζόμενους τις χρειάζονται, θα συνεχίσουν να εκδίδονται μέσω του ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για την εκτέλεση εργασίας εργαζομένων, ελεύθερων επαγγελματιών, αυτοαπασχολούμενων – επιτηδευματιών εφόσον εργάζονται στις ώρες απαγόρευσης.

Υπενθυμίζεται ότι δεν χορηγείται βεβαίωση μετακίνησης σε όσους εργαζόμενους βρίσκονται σε:

  • καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας,
  • τηλεργασία και
  • νόμιμη άδεια.

Με έντυπο μέσω του Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» ή από τον ιστότοπο forma.gov.gr μπορούν επίσης να μετακινούνται οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς εργοδότη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι επιτηδευματίες.

Οφείλουν να φέρουν μαζί με εκτύπωση από το πληροφοριακό σύστημα TAXIS των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας ή αντίστοιχη ηλεκτρονική απεικόνιση.

Ειδικώς οι επιστήμονες – αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να επιδεικνύουν την επαγγελματική ταυτότητα του συλλόγου τους.