Βγαίνει ξανά στις αγορές η Ελλάδα έως τέλος Ιανουαρίου

Πλώρη για έξοδο στις αγορές με την πρώτη έκδοση ομολόγου του 2021 στις δύο τελευταίες εβδομάδες του Ιανουαρίου ή το πολύ στις αρχές του Φεβρουαρίου, βάζει η Ελλάδα. Το πιθανότερο σενάριο είναι ότι το… ποδαρικό θα γίνει με ένα 5ετές ομολόγο.

Η συζήτηση περί «ευνοϊκού κλίματος» θεωρείται μάλλον περιττή, αν ρίξει κανείς μια ματιά στις αποδόσεις των ελληνικών τίτλων και η αύρα που έδωσαν τα πρώτα εμβόλια, σίγουρα θα λειτουργήσουν τονωτικά σε μια αγορά που «διψάει» για θετικές ειδήσεις, παρά το ότι όλοι γνωρίζουν ότι το τέλος της κρίσης δεν είναι κοντά. Η ουσία είναι ότι τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων συμπιέζονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, αφού ακόμα και η 15ετία «παίζει» σταθερά κάτω από το 1%.

Μετά τον επιτυχημένο γύρο εκδόσεων στη διάρκεια του 2020- και μάλιστα εν μέσω πανδημίας- ο κύριος στόχος για το 2021 παραμένει η ανατροφοδότηση του «μαξιλαριού», που αυτή τη στιγμή έχει 31 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με το βασικό σενάριο, στη διάρκεια των επόμενων μηνών θα αντληθούν περί τα 12 δισ. ευρώ από τις αγορές, ωστόσο από τη στιγμή που η ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να αγοράζει κρατικά «χαρτιά» διατηρώντας πολύ χαμηλά το κόστος δανεισμού, θα αξιοποιηθούν όλες οι ευκαιρίες έτσι ώστε αφενός να περιοριστεί στα ελάχιστα δυνατά επίπεδα ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέσω εντόκων γραμματίων αφετέρου να εξοφληθεί το ακριβότερο χρέος του ΔΝΤ. Σημειωτέον ότι η ΕΚΤ πριν εκπνεύσει το 2020 είχε «απορροφήσει» ελληνικά ομόλογα άνω των 16 δισ. ευρώ, δίνοντας τον τόνο για το 2021.

Η πρώτη έξοδος του 2021 θα γίνει πιθανότατα με ένα νέο 5ετές ομόλογο, που θα καλύψει έτσι ένα ακόμα σημείο της καμπύλης του Χρέους. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχουν ξεκινήσει οι διεργασίες με ξένους επενδυτές για μια πραγματικά μακροπρόθεσμη έκδοση, μια έκδοση 20ετούς ή 30ετούς ομολόγου. «Απαιτείται ειδική προετοιμασία για κάτι τέτοιο» σημειώνουν πηγές κοντά στη διαδικασία, εκτιμώντας ότι μια απόδοση της τάξης του 1,5-1,7% θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης.​