Τα στοιχεία των τελευταίων 2 ημερών για τα κρούσματα του κορωνοϊού που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ και οι εικόνες από τα Θεοφάνεια έχουν προβληματίσει αρκετά τους ειδικούς, αναφορικά με το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων, των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών την ερχόμενη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου.

Όλα τα στοιχεία θα τεθούν στο «τραπέζι» στη σημερινή (7 Ιανουαρίου) συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, με σκοπό να αποφασιστούν τα μέτρα που θα ακολουθηθούν για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Νωρίτερα σήμερα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης εξήγησε ότι η κυβέρνηση ήθελε να ανοίξουν όλες οι βαθμίδες της εκπαίδευσης, ωστόσο, η Επιτροπή έκρινε ότι δεν βρισκόμαστε σε αυτό το στάδιο και πρότεινε τη λογική του σταδιακού ανοίγματος.

«Με καλύπτει απολύτως η δήλωση του κ. Γεραπετρίτη», είπε ο Βασίλης Κικίλιας, όσον αφορά στο ενδεχόμενο να μην ανοίξουν τα σχολεία τη Δευτέρα.

«Αυξήθηκε η κινητικότητα στις γιορτές κι αυτή είναι μια κατάσταση που μας προβληματίζει» εξήγησε ο κ. Κικίλιας, σημειώνοντας ότι τον πρώτο λόγο έχουν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής.

Ενώ πρόσθεσε: «Αυτά που ζούμε σήμερα είναι η κατάσταση που επικρατούσε 12 μέρες πριν. Η κατάσταση μας ανησυχεί και μας προβληματίζει, το λόγο έχει η επιτροπή των ειδικών. Η απόφαση που είχε πάρει η επιτροπή την περασμένη εβδομάδα ήταν καταρχάς να ανοίξουν σχολεία – νηπιαγωγεία αυτά κρίνονται ad hoc (επί τούτω) και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα.

Από την πλευρά της, η Αριστοτελία Πελώνη τόνισε και εκείνη ότι το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος εξήγησε ότι την τελική εισήγηση θα την κάνουν οι επιστήμονες και μετά θα αποφασίσει η πολιτική ηγεσία.

Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχουν βέβαιες ημερομηνίες. Όλα είναι υπό αναίρεση με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα των επόμενων ωρών και των επόμενων ημερών, αλλά και με βάση τις κρίσεις των επιστημόνων της επιτροπής.