Η σεξουαλική εκμετάλλευση έχει πολλές φορές αποτελέσει κεντρικό θέμα βιβλίων που άγγιξαν το κοινό. Το κίνημα ωστόσο #MeToo το κατέστησε πιο επίκαιρο από ποτέ, δίνοντας του τη δυναμική της αποκάλυψης εδώ και τώρα χωρίς καμιά δεύτερη σκέψη.

Ακριβώς μια τέτοια ιστορία αφηγείται η Κέϊτ Ελίζαμπεθ Ράσελ στο βιβλίο της «Σκοτεινή μου Βανέσα» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα βιβλίο που με όχημα τη μυθοπλασία μιλάει για ένα θέμα πολύ σοβαρό που για χρόνια ολόκληρα κρυβόταν… κάτω από το χαλί θυμάτων και θυτών μπροστά στην αδυναμία μιας κοινωνίας να κοιτάξει κατάματα το σκοτεινό πρόσωπο της.

Είχε απλώς την ατυχία να με ερωτευτεί.
Και ο κόσμος τον παρουσίασε σαν τέρας.

Η Βανέσα Γουάι ήταν δεκαπέντε ετών όταν τα έφτιαξε με τον καθηγητή της των αγγλικών. Τώρα, στα τριάντα δύο της, κι ενώ το κίνημα του #MeToo ξεσκεπάζει το ένα μετά το άλλο τα σεξουαλικά εγκλήματα πανίσχυρων ανδρών, μια άλλη παλιά μαθήτρια του Τζέικομπ Στρέιν τον κατηγορεί για σεξουαλική κακοποίηση. Η Βανέσα ακούει συγκλονισμένη το νέο. Πιστεύει ακόμη πως η δική της σχέση με τον Στρέιν δεν ήταν κακοποίηση, αλλά έρωτας. Είναι σίγουρη γι’ αυτό. Μπορεί τώρα να απορρίψει την πρώτη της αγάπη χωρίς να απορρίψει τον ίδιο τον έφηβο εαυτό της; Να δεχτεί πως ο άντρας που την καθόρισε ήταν κάτι άλλο από αυτό που πίστευε ως τώρα;

Και πως ίσως η ίδια δεν ήταν ο μεγάλος έρωτας της ζωής του, αλλά ένα από τα πολλά θύματά του;

Ένα προκλητικό, εθιστικό βιβλίο για τη μνήμη και το τραύμα, την έξαψη της εφηβείας και τις λεπτές γραμμές ανάμεσα στη συναίνεση, τη συνενοχή και τη θυματοποίηση. Ένα βιβλίο-δυναμίτης, που δίκαια ειπώθηκε ότι χαρακτηρίζει μια ολόκληρη εποχή.

Όπως σχολίασε η Τζίλιαν Φλιν, η συγγραφέας των βιβλίων Αιχμηρά Αντικείμενα και το Κορίτσι που Εξαφανίστηκε, πρόκειται για ένα εξαιρετικό και συγκλονιστικό ντεμπούτο. «Συγκλονιστικό στην αλήθεια του, ανθρώπινο στον πυρήνα του και ανατριχιαστικό στη λογική του». Ένα βιβλίο που πρέπει να διαβαστεί από όλους.